Hoppa till innehåll

Stjärnhimmelsvisning, föreläsning

Guidad tur under stjärnorna

Följ med på en guidad visning av stjärnhimlen på Slottsskogsobservatoriet!

Vid klart väder håller vi huvudsakligen till ute vid teleskopen i paviljongerna och ägnar oss åt praktiska observationer av stjärnhimlen. Tänk på att det inte är möjligt att observera stjärnhimlen vid mulet väder. Då visas observatoriet, teleskopen och utställningen och du får höra om rymden och ställa frågor. Visningarna ställs alltså inte in vid mulet väder utan endast i den mån deltagarantalet understiger fyra. Biljetterna gäller för ett tillfälle och kan inte överföras till ett senare visningstillfälle.

Vid frågor angående bokningssystemet eller återköp kontakta Billetto, de kan inte besvaras på plats.

Astronomins Dag och Natt 2022 – Universums alla solsystem: Exoplaneter

24 september 16.00-18.00

Med anledning av årets tema för Astronomins Dag och Natt, omtalas ett kärt ämne nämligen exoplaneter. Sedan 1992 har över 5000 extrasolära planeter upptäckts i vår galax och antalet är ständigt ökande, tack vare teknikens framsteg. Den 25 december 2021 sköts James Webb Space Telescope upp och ett av dess uppdrag är att närmare studera några av dessa fjärran främmande världar och i år har Internationella Astronomiska Unionen (IAU) utlyst en namngivningstävling i ett globalt outreachprojekt som går ut på att namnge planeter som JWST kommer att fokusera på.

Vill du vara med och namnge en planet långt ifrån vårt solsystem? På Slottsskogsobservatoriet utlyses en egen tävling i vilken vinnarna får vara med i vår namngivningskommitté. Mer information kommer på plats.

Program

16.00-16.30: Insläpp
16.30: Föredrag: Exoplaneter
17.15: Fikapaus
17.30: Tävling: Hur man namnger en planet
Biljetter

Tema på Slottsskogsobservatoriet: Bevara mörkret!

26 oktober 19.00-21.00

Länge har ljusföroreningar varit ett problem. Det påverkar inte bara astronomer och amatörastronomer, vars observationsmöjligheter förstörs när nätterna inte längre är mörka, utan även har forskning på senare år visa på hur våra ständigt upplysta miljöer hotar den biologiska mångfalden av djur och växter och till och med att vi människor far illa av bristen på mörker. Nuförtiden finns det många organisationer och andra  aktörer som verkar för bevarandet av mörka skyar och under denna första temakväll för säsongen lyfter vi problemen med ljusföroreningar och pratar om vad som görs för att motverka dem. 

Program

19.00 – Insläpp
19.15 – Föredrag och diskussion: Bevara mörkret
20.00 – Stjärnhimmelsvisning

Biljetter