Hoppa till innehåll

Göteborg - Sveriges ölhuvudstad

Humle – en slingrande historia

Humle – en slingrande historia.

Botaniska firar Göteborgs 400-årsjubileum med en utställning om kulturväxten humle. För är det någonting Göteborg är känt för så är det sina bryggerier, förr de stora och idag de små microbryggerierna. 4 juni – 29 augusti. Utomhus.

Botaniska firar Göteborgs 400-årsjubileum med en utställning om kulturväxten humle. För är det någonting Göteborg är känt för så är det sina bryggerier, förr de stora och idag de små microbryggerierna. 

Humle har en lång historia som nyttoväxt och har som sådan flera värdefulla egenskaper. Den har använts både som medicinalväxt och textilt med sina långa starka fibrer, men främst är den en viktig ingrediens i öl. I takt med det ökande intresset i Sverige för öltillverkning växer humlens popularitet. För det är ju humlen som ger ölet dess beska, smak och friskhet. 

Göteborg är ju en riktig ölstad, förr ett centrum för många stora bryggerier och idag poppar nya microbryggerier upp i stan på löpande band. Så när Göteborg i år fyller 400 år tycker vi att det passar bra att uppmärksamma humlen och dess slingrande historia.

Som botanisk trädgård har Botaniska valt att fokusera på växten utifrån ett botaniskt perspektiv, dess kulturhistoria och hur den odlas.                                                                                                   

Utanför Stolpboden har Botaniska anlagt en humlegård där de visar upp olika historiska sorter av humle, framförallt sådana som bevaras inom Programmet för odlad mångfald. Samtliga är svenska kloner insamlade på gårdar och torp runt om i hela Sverige

Välkommen att ta del av en lång och slingrande historia önskar Botaniska!

Humleutställning i Botaniska
Göteborg – Sveriges ölhuvudstad Foto: Botaniska trädgården