Hoppa till innehåll

Konstutställning

Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv

Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade illustratörer. Född i Estland 1930 kom hon som 14-åring till Sverige och började tidigt sin bana som illustratör.

Hon har gjort djupa intryck hos flera generationer av barn och vuxna. Ilon Wikland har bland annat illustrerat Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Karlsson på taket, samt ett stort antal egna bildberättelser. Nu visar Göteborgs konstmuseum en stor utställning med drygt 400 originalverk. Du välkomnas in i en lekfull miljö som visar Ilon Wiklands stora bildvärld och som uppmuntrar till barnens eget utforskande.

Som illustratör har Ilon Wikland hållit sig aktuell under flera årtionden. Genom sin varierade stil med barnets perspektiv i centrum har hennes bilder satt en standard för många efterföljande illustratörer i barnboksvärlden. Hon utbildade sig så fort hon kom till Sverige 1944 och fick snabbt arbete hos tidningar och förlag. Det nära samarbetet med Astrid Lindgren inleddes 1954 och pågick under flera decennier. Ilon Wikland har dessutom illustrerat åt många fler författare såsom Mary Norton, Barbro Lindgren och Kerstin Thorvall. Hennes senaste publikation är Peter och vargen som kom ut 2014 och bygger på Sergej Prokofjevs klassiska verk.

Ilon Wiklands bildvärld innehåller såväl ståtliga borgar som färgrika trähus, djupa skogar och ringlande kullerstensgator. Flera motiv har förebilder i Wiklands estniska bakgrund och påminner om miljöerna i Hapsal och vyerna från Tallinn där hon växte upp. Ilon Wikland har med egna ord och bilder berättat om sin barndom och sina erfarenheter som flykting. De händelser hon genomlevde som tonåring kan på många sätt påminna om oron i vår egen tid. Göteborgs konstmuseum vill med utställningen uppmärksamma att det är 80 år sedan den stora flykten från Estland ägde rum.

Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv är den hitintills största utställningen med Ilon Wikland i Sverige. Här får besökaren ta del av välkända motiv tillsammans med skisser och verk som aldrig tidigare visats. I en miljö där nostalgi och äventyr går hand i hand blir rummen en plats för gamla och unga att mötas över generationsgränser. Kliv in i en förtrollad sagovärld, fördjupa förståelsen kring Ilon Wiklands liv och upplev en myllrande stad med välkända figurer och berättelser!

 

Illustrationer: © Design Ilon Wikland AB. Ronja Rövardotter: TM och © The Astrid Lindgren Company.