I utställningen Indigo är sorgens färg på Göteborgs Konsthall visas Sansours tre senaste filmverk.
Vilka trauman ärver vi från tidigare generationer och vad för vi vidare in i framtiden genom våra barn? I sitt konstnärskap utforskar den dansk-palestinska konstnären Larissa Sansour ärvd historia och framtid, erfarenheter från livet i diasporan, skapandet och omtolkandet av minnen, samt människans vårdslösa hantering av ekosystemet.
För att undersöka samtida utmaningar, som konflikter och miljöfrågor, använder Sansour olika berättarformer som opera, personlig essäfilm, dokumentära inslag och science fiction. I verken fungerar science fiction som tillflyktsort och ett sätt att ge plats åt reflektion och alternativa verkligheter.
Med sina poetiska filmer öppnar Larissa Sansour för en dialog som ger perspektiv på aktuella politiska och allmänmänskliga frågor.
Utställningens titel kommer av den traditionella palestinska sorgepraktiken där de sörjandes kläder färgas med indigo för att markera sorgens djup och allvar. Indigo stannar kvar i tygets fibrer och kan aldrig helt blekas bort.
Filmer som visas på konsthallen
Familiar Phantoms från 2023 som är en experimentell dokumentärfilm om minne, historia och trauma. Filmen bygger på Sansours egen familjehistoria och barndom i Betlehem. Redigeringen efterliknar minnets mekanismer, bilder återkommer och exponeras tillsammans med nya fragment i sökandet efter mening.
As If No Misfortune Had Occurred in the Night från 2022, är ett videoverk med en arabiskspråkig opera om förlust, sorg och nedärvda trauman. Operan baseras på Gustav Mahlers Kindertotenlieder och den palestinska traditionella sången Mashaal.
I verket In Vitro från 2019 har jorden drabbats av en miljökatastrof och människorna tvingas flytta under jord för att överleva. Ett samtal mellan två av invånarna utvecklas snart till en intim dialog om minne, exil och nostalgi.
Om Larissa Sansour
Larissa Sansour (f. 1973 i östra Jerusalem) är en dansk-palestinsk konstnär som arbetar med fotografi, videokonst, skulpturala objekt och installationer. Sansour lever i London och arbetar sedan många år i nära samarbete med filosofen och författaren Søren Lind.
Sansour har haft separatutställningar i Umeå, New York, Köpenhamn, Stockholm, Istanbul och Paris. Hon har deltagit i Istanbulbiennalen, Busanbiennalen i Sydkorea och Liverpoolbiennalen, samt i grupputställningar på Tate Modern, Brooklyn Museum, Centre Georges Pompidou, och Louisiana Museum of Modern Art. 2019 var hon Danmarks bidrag till Venedigbiennalen med verket Heirloom (arvegods) som inkluderade videoverket In Vitro.