Hoppa till innehåll

Utställning

Jag har en dröm – Małgorzata Mirga-Tas

Våren 2023 presenterar Konsthallen soloutställningen Jag har en dröm med polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas.

I textila verk, installationer, målningar och skulpturer behandlar Mirga-Tas antiziganistiska stereotyper och skapar en personlig bild av romskt liv ur ett feministiskt minoritetsperspektiv.

I sina verk gestaltar Mirga-Tas scener från det romska vardagslivet där hon utmanar stereotypa skildringar av romer både historiskt och idag. Mirga-Tas är särskilt uppmärksammad för sina storskaliga textila verk, sydda av kläder från vänner och familj. Hon skapar färgstarka bildberättelser som integrerarar konsthistoriska referenser, personliga betraktelser, romsk aktivism och historiska symboler som ingjuter stolthet och kraft i den romska identiteten, historien och gemenskapen. I flera verk skildrar hon romska kvinnors liv och vardag med stor detaljrikedom och ömhet för att lyfta kvinnans viktiga roll inom både den offentliga och privata sfären.

2011 skapade Mirga-Tas det första polska offentliga minnesmonumentet över förintelsen av romer under andra världskriget där närmare en halv miljon romer dödades av nazisterna. Några år senare vandaliserades monumentet av okända gärningsmän och Mirga-Tas lät de trasiga delarna av skulpturen utgöra grunden för nya verk som skildrar det rasistiska våldets mekanismer.

I utställningen på Göteborgs Konsthall kommer Mirga-Tas att visa både befintliga och nya verk som tar sin utgångspunkt i den svensk-romska historien och erfarenheten.

Małgorzata Mirga-Tas är född 1978 och bosatt i Czarna Góra i Karpaterna i Polen, där hon lever och verkar som konstnär, aktivist och pedagog. Läs mer om Mirga-Tas här.

Utställningen öppnar den 28 januari och pågår till den 16 april, 2023.

Utställningen presenteras i samarbete med Polska Institutet i Stockholm.