Hoppa till innehåll

Kimonoutställning

Kimono: Kyoto to Catwalk

Utställning på Världskulturmuseet.

Kimonor från 1600-talet till dagens nytolkningar på Tokyos gator, i modeindustrin och på vita duken. I augusti öppnar den första större europeiska utställningen om kimono på Världskulturmuseet i Göteborg.

I utställningen som är producerad av Victoria and Albert Museum i London möter du över 300 föremål – där hälften utgörs av kimonos och andra plagg. När utställningen visas i Göteborg kommer dessutom ett mindre tillägg ur Världskulturmuseernas samling att visas.

Kimonon har en historia som sträcker sig tillbaka till 900-talet. Tusen år senare lämnar det ikoniska plagget fortfarande avtryck på modevisningar runt om i världen.

För många japaner förkroppsligar kimonon landets kultur och känslighet. Dess symboliska status, och det faktum att formen inte har ändrats på många århundraden, gör att kimonon ofta uppfattas som traditionell, tidlös och oföränderlig.

Kimono: Kyoto to Catwalk utmanar den idén, genom att presentera plagget som flytande och modernt, både inom och bortom Japan.

I utställningen, där både historiska och moderna kimonor visas upp, får du veta hur plagget alltid har varit gränsöverskridande och rört sig mellan öst och väst, manligt och kvinnligt, konservativt och kosmopolitiskt, traditionellt och avantgarde.

AppleMark

CIS:PROV.1065-2019