Hoppa till innehåll

Samtal

Konst som motstånd – Linda Zachrison

Möt Linda Zachrison, ny konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater.

Linda Zachrison ska bli ny konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater från den 1 augusti 2023. Linda kommer med bred erfarenhet av att arbeta i scenkonstvärlden. Just nu är hon knuten till Orionteatern i Stockholm men tidigare har hon arbetat både nationellt och internationellt. I fem år var Linda Zachrison kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington, under sex år konstnärlig ledare för Parkteatern i Stockholm och 2009- 2010 även konstnärlig ledare för den internationella gästspelsscenen c/o Stockholms Stadsteater.

Hon har tidigare varit vd och chefsproducent för Cirkus Cirkör. I två år var hon politisk sakkunnig vid Kulturdepartementet och 2021 utsågs hon till regeringens särskilda utredare inför återstarten av kulturlivet efter pandemin.

Samtalsledare: Johan Hilton, kulturjournalist, författare och ny kulturchef på GP.

Konst som motstånd

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, regissören Ninja Thyberg, författaren Jonas Gardell, komikern Olof Wretling och artisten Jenny Wilson.