Hoppa till innehåll

Samtal

Konst som motstånd

Konstkollektivet Konst AB grundades av de tre majornakillarna Ossian Melin, Anton Hellström och Filip Aladdin.

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Samtalsledare: Ann Ighe, redaktör på tidskriften Ord & Bild, lektor i ekonomisk historiker vid GU.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, kollektivet Mahoyo, poeten och aktivistenAthena Farrokhzad, genusvetaren/författaren Vanja Hermele, regissörerna Gertrud Larsson och Mattias Andersson, musikern och poeten Mattias Alkberg, den palestinske rapparen Khaled Harara och Tecknare för Dawit Isaak.

Konstkollektivet konst AB

Trion har under de senaste åren genomfört flera uppmärksammade teaterprojekt. Bland annat med trilogin Total trygghet, Total fräschhet och Total strukturalitet, jämte en uppsättning av Shakespeares Stormen som spelades på både Göteborgs Stadsteater och Dramaten.

Våren 2023 gjorde de långfilmsdebut med Vernissage hos Gud. Filmen utspelar sig i konstvärlden och är gjort helt utanför systemet, utan statlig finansiering. “Syftet är att hylla Göteborgs ”smådassiga konstscen” och hylla konst som ett alternativ till allt det duktiga i det prestationsdrivna samhälle vi lever i.“, säger de.

Den ska vara en hyllning till den mållösa, helt fria konsten. Konsten för konstens skull. Där man inte hela tiden tänker på resultat och konsekvenser. Konst AB har härnäst bjudits in till Dramaten, för att sätta upp Bergmans Såsom i en spegel.