Hoppa till innehåll

Utställning, samtidskonst

Med nya ögon – Mellankrigstiden genom linsen

Som en del av firandet av Göteborg 400 år, har Göteborgs Konsthall och Hasselbladstiftelsen samarbetat i ett unikt utställningsprojekt med varsitt perspektiv på mellankrigstiden. Med nya ögon på Göteborgs Konsthall och Det nya ögat på Hasselblad Center.

I grupputställningen Med nya ögon – Mellankrigstiden genom linsen på Göteborgs Konsthall bearbetar samtida konstnärer genom fotografi, film, måleri och installationer, teman och arkivmaterial från förra seklets första hälft. Genom sina verk skapar de möten med mellankrigstiden i nutid. I dessa möten synliggörs ett kulturhistoriskt sammanhang, som handlar om frågor som rör nationell identitet och nationalsocialism, kolonisation, turism, rasbiologi, industriell expansion samt internationella influenser och social förändring. Utställningen bjuder in oss att reflektera över historieskrivning: hur vi med samtida ögon tolkar och bearbetar historiskt material, vilka berättelser som når offentligheten och vilka som glöms bort.

De medverkande konstnärerna är Emanuel Cederqvist, Hanni Kamaly, Conny Karlsson Lundgren, Tomas Lundgren, Santiago Mostyn, Kristina Müntzing, Katarina Pirak Sikku och Lina Selander. Karlsson Lundgrens performanceverk Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären) visas onsdagar klockan 16.30, 17.30 och 18.30, samt fredagar och lördagar klockan 13.30, 14.30 och 15.30 under hela utställningsperioden. Verket visas på svenska eller engelska, se information i receptionen för den aktuella dagen.

Med utgångspunkt i mellankrigstidens fotoutställningar har Hasselblad Center under maj-september presenterat utställningen Det nya ögat med ett brett urval av fotografi och film från åren 1919–1939. Förutom att lyfta fotografins och filmens mångfald och spridning speglade materialet den visuella kulturen i Göteborg och Sverige – men också internationellt.

Detta är första gången som Hasselblad Center och Göteborg Konsthall samarbetat kring en dubbelutställning. Kopplingar mellan de två utställningarna, samt mellan nu och då, framstår genom tematiska likheter. Utställningarna planerades från början att visas samtidigt men på grund av pandemin blev vi tvungna att planera om och utställningen på Hasselblad Center visades i maj-september 2021, medan Med nya ögon öppnar i december och visas till slutet av mars 2022.

Tomas Lundgren, Fränzi, 2021.

Emanuel Cederqvist, The Margin of Error, 2019. Foto: Hendrik Zeitler.

Kristina Müntzing, Don’t Quit Your Dayjob, 2021. Foto: Hendrik Zeitler.

Installationsvy, Med nya ögon, foto Hendrik Zeitler.

Installationsvy, Med nya ögon, foto Hendrik Zeitler.