Hoppa till innehåll

Teaterföreställning

Mordet på Marat

Året är 1808. Markis de Sade är intagen på mentalsjukhuset Charenton på grund av oanständiga skrifter.

Alla är galna

Där uppför han egenförfattade teaterstycken för att roa sjukhusledningen och adeln. Denna kväll iscensätts det blodiga mordet på franske revolutionsledaren Jean Paul Marat, sittande i sitt badkar.

Rädslans regim härskar. De intagna ska renas från synd och bli fungerande samhällsmedborgare. Men vem är egentligen galen?

Markis de Sade spelar sig själv och dirigerar dramat. Men patienterna har svårt att följa hans idéer och mentalskötarna får kämpa för att hålla dem i schack – publiken ska ju ha en trevlig kväll. I takt med att spelet fortskrider växer missnöjet bland patienter och sjukhusledning och dramat riskerar att spåra ur.

Tysk-svenske författaren Peter Weiss världsberömda pjäs från 1964 diskuterar revolutionen, folket, demokratin och makten. Frågor som är lika aktuella idag men som sällan berörs lika klarsynt och drastiskt.

Jan Klata är en av Polens och Europas mest kända och prisbelönta dramatiker och regissörer. Han står bakom över 30 uppsättningar som spelats på teatrar runt om i Polen och i städer som Graz, Düsseldorf, Bochum och Berlin. 2013-2017 var han chef för nationalscenen National Stary Theatre i Krakow och 2018 erhöll han det internationella teaterpriset Primo Europa.