Hoppa till innehåll

Opera

Nabucco

Verdis klassiska opera om en brutal verklighet.

Opera i fyra akter av Giuseppe Verdi (1813–1901). Libretto Temistocle Solera.

Verdis eldiga genombrottsopera om frihet, förtryck och försoning. Undersköna arior, storslagna körpartier – som hitlåten ”Fångarnas kör” – och ett helitalienskt team.

Den stridande kung Nabucco har två döttrar: Abigaille, som hämndlystet konspirerar om makten, och Fenena, som älskar en man från motståndarsidan. Vem som är god och vem som är ond är svårt att avgöra. Den som inte har någonting kvar att förlora kan ta till extrema metoder för att landet, tron och kärleken ska överleva.

Det italienska teamet med regissör Jacopo Spirei i spetsen placerar den bibliska berättelsen om kung Nebukadnessar i nutid, där ett förtryckt folk revolterar mot sina tyranner. Rädsla och hopp byter plats när en fundamentalistisk regim ersätts med en annan.

Den italienske dirigenten Giancarlo Andretta återvänder till GöteborgsOperan för att dirigera Verdis eldiga genombrottsopera, vars musikaliska kraft spänner från undersköna arior till storslagna körpartier. GöteborgsOperans baryton Mats Persson gestaltar Nabucco, vars syn på sig själv och samhället omkring honom förändras under berättelsens gång. Kören spelar en stor roll i operan som de stridande sidornas anhängare.

Foto: Lennart Sjöberg