Hoppa till innehåll

Utställning

Närstudie av Akrobatfamilj – Perspektiv på Picasso

Presentation på Göteborgs konstmuseum.

Göteborgs konstmuseums verk Akrobatfamilj tillhör ett av Picassos ikonverk från den rosa perioden där konstnären skildrar akrobater från cirkusvärlden.

I poetiska tolkningar visas akrobaterna i sin vardag – bakom kulisserna, ofta med ett stråk av melankoli. Akrobatfamilj ingår i en serie verk som Picasso gör i början av 1905, i samband med en utställning i Paris. Den här serien inleder den rosa perioden där Picasso går mot en ljusare ton i sina verk, både gällande stämning och kolorit.

Akrobatfamilj har sedan 1922 ingått i Göteborgs konstmuseums samling och tillhör ett av museets mest efterfrågade och uppmärksammade verk, men har trots det endast lånats ut till andra museer ett femtontal gånger. I samband med att verket nyligen visades i en omfattande utställning om Picassos blå och rosa perioder på Musée d’Orsay och Fondation Beyeler, gjordes en grundlig konditionsbedömning av verket, vilken senare resulterade i ett betydande konserveringsprojekt.

För att uppmärksamma att målningen är tillbaka på Göteborgs konstmuseum visas den nu i en ny presentation som redogör för den spännande berättelsen om verkets historia och museets viktiga arbete med att bevara kulturavet för framtida generationer. I samarbete med internationella forskarteam pågår arbetet med att få en bättre förståelse för verkets material och teknik och därmed finna den bästa lösningen för bevarandet av målningen.

I presentationen Närstudie av Akrobatfamilj – Perspektiv på Picasso visas Akrobatfamilj tillsammans med sju andra verk av Picasso ur Göteborgs konstmuseums samling. I dialog med verken visas även tre nyproducerade filmer som ger en fördjupning i Akrobatfamiljs tematik, proveniens och det pågående konserveringsprojektet.