Hoppa till innehåll

Balett på Lorensbergsteatern

Nötknäpparen

En julbalett för hela familjen med solister från Kungliga Baletten och tidigare dansare från Den Kongelige Danske Ballet och GöteborgsOperans Balett samt danselever från Svenska Balettskolan.

Om föreställningen

Upplev Göteborgs juligaste dansföreställning med sagolik scenografi, vackra kostymer och allt som hör den svenska julen till. Gå med hela familjen på en föreställning som förutom dans bjuder på skådespel och julstämning för både små som stora.

Upplev den välkända julsagan där Clara och hennes nötknäpparsoldat bjuds på ett fantastiskt äventyr. I julnattens magi möter de en armé av råttor, går vilse i en snöstorm och besöker ett pepparkaksslott där julens alla sötsaker får liv. Allt till Tjajkovskijs älskade musik. Uruppförandet skedde den 18 december 1892 på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg med libretto av Marius Petipa och koreografi av Lev Ivanov. Som bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann. Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Operan i Stockholm den 28 november 1929.

Sebastian Michanek

Idé och koreografi av Sebastian Michanek, tidigare solistdansare vid Kungliga Baletten i Stockholm och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Sebastian har själv dansat prinsen i Nötknäpparen i olika versioner och har skapat en helt ny svensk version som bygger på originallibrettot.