Hoppa till innehåll

Musikal

Silverhjärtats hemlighet

Göteborg 400 år och balettakademien 40 år som Yrkesutbildning jubileras med en nyskriven musikal i och om Göteborg, av Jenny och Martin Schaub.

En berättelse om det faktiska silverhjärta som hittades i Gamlestan 1916, i samband med utgrävningarna av det som en gång var Nya Lödöse. En musikal om nutid och dåtid och hur allt hänger ihop.

Det finns än idag många frågetecken kring smycket. Varför begravdes en ung kvinna i kyrkan med ett smycke runt halsen? Så gjorde man ju inte på 1500-talet. Vad betyder alla inskriptioner på föremålet? Varför låg det bovete inuti medaljongen? Och vad står det egentligen på den lilla bit pergament som man också hittat i hjärtats mitt?

Att forskare och vetenskapen inte kan lösa Silverhjärtats hemlighet är i sig något som skapar ett mytiskt skimmer kring smycket. Det var också detta som satte fantasin i rörelse hos upphovspersonerna. Att inte ha alla svar kan ibland vara mer värdefullt än att veta allt.

Du får, i musikalen, följa ett antal personer i tre olika tidsåldrar, vilkas liv på olika sätt påverkas av smycket. Berättelsen driver också tesen att vi alla berörs av varandra och påverkas av varandras handlingar. Någonting någon gjorde för väldigt länge sedan kan sätta avtryck i livet hos någon som lever nu.

”Så därför, minns att allt du gör kan sätta sina spår, och spela roll i någons liv om fyrahundra år.”

– Ur Silverhjärtats hemlighet.