Hoppa till innehåll

Dans

Skid/Kites

Dans som motstånd.

Dansverk av Damien Jalet

En hisnande helkväll i sällskap med naturkrafternas betvingare: koreografen Damien Jalet. Här förenas hans båda verk för GöteborgsOperans Danskompani för första gången – precis som det var tänkt från början.

Damien Jalet är en mångfaldigt prisbelönt koreograf vars hyllade verk kännetecknas av en sammanflätning av olika konstformer. Skids lutning och Kites vindar anas i den Grammynominerade musikfilmen Anima (Netflix) av Thom Yorke, Paul Thomas Anderson och Damien Jalet, där GöteborgsOperans Danskompani medverkar.

Skid

Scengolvet i Skid har en lutning på 34˚. Branten skapar en kedjereaktion av nervkittlande, berörande händelser när gravitationen sätter dansarna i rörelse. Skid blev en omedelbar succé vid världspremiären i Göteborg 2017. I dag är det ett efterfrågat gästspel på scener och festivaler världen över.
”Ett makalöst mästarprov” – Göteborgs-Posten.

Kites

”Rasande fart och minutiös precision” – Göteborgs-Posten.
”Storartad konst.”– Kulturbloggen Alba.
”En hypnotiskt vacker lovsång till livet som bjuder på sann joie de vivre.” -Svenska Dagbldet.
”Jalets lek med elementen väcker en längtan efter frihet, ljus, vår.”– Borås Tidning.

I Kites hänger livet och dansen på en skör tråd. Med ett ostoppbart, outtröttligt flöde och glädjefull angelägenhet, drar Kites in sin publik i en virvel av komplexa mönster och rörelser – i skärningspunkten mellan knivskarp precision och extatisk frigörelse. En extremt fysisk reflektion över livets flyktiga, sköra men kraftfulla villkor, förankrade i en tunn tråd likt en pappersdrake som seglar på oförutsägbara luftströmmar.

Så här beskriver koreografen Damien Jalet sitt senaste verk för GöteborgsOperans Danskompani:

“Det har blåst så mycket här i Göteborg den senaste tiden. Jag ser fåglar som seglar högt högt uppe i luften, hur de surfar på luftströmmarna. Kites kan ses som en metafor över livet självt. En pappersdrake dansar också fram på luftströmmar, men snöret kan brista och plötsligt kraschar den. Samtidigt finns det en angelägen glädje i pappersdraken, ett tillstånd vi måste bevara oavsett vad som väntar.”

Foto: Mats Bäcker