Hoppa till innehåll

Utställning

The Stena Foundation Culture Scholarships 2021: Emanuel Röhss

Monumental arkitektur, seismiska vågor och byggstenar från fiktiva världar. Den 4 december öppnar en utställning på Göteborgs konstmuseum med konstnären Emanuel Röhss, mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium inom bild och form.

I utställningen presenteras en storskalig installation där rörlig bild, ljud, ljus och scenografi omvandlar rummet samt Röhss första verk inom rörlig bild, Monster Dialectics.

Emanuel Röhss (f 1985) är utbildad på National College of Art & Design i Dublin, Akademin Valand i Göteborg, har en masterexamen i fri konst från Royal College of Arts i London och är numera verksam som konstnär i Los Angeles. Röhss arbetar ofta platsspecifikt och väljer material och medium beroende på projekt. Verken väver samman imaginära miljöer och fysiska platser, det förflutna och det framtida, fiktion och verklighet.

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur är en viktig aktör i Göteborgs kulturliv som ger en unik chans till nyproduktion och synlighet för konstnärer. I samband med stiftelsens 25-årsjubileum delas stipendiet ut till tre kulturutövare som får 300 000 kronor vardera som syftar till att stimulera vidareutveckling.

Stenastiftelsens kulturstipendium 2021 delas också ut till sopranen och dirigenten Barbara Hannigan och skådespelaren och producenten Alicia Vikander.

Stillbild från Monster Dialectics, 2019-2021. Digital video, stereo sound, 12 min 7 s. Foto: Courtesy of the artist.