Hoppa till innehåll

Upptäck, lek, lär

Tillsammans

Tillsammans är en utställning med lek och lär för både små och stora – kul för hela familjen!

Tillsammans handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans och tar med utgångspunkt i föremål från Världskulturmuseets samlingar upp relevanta frågor för målgruppen barn 0-12 med vuxna. Här utforskar barn och vuxna tillsammans och leker och lär genom både kropp, hjärta och hjärna.

Vad handlar utställningen om?

Tillsammans sätter barnens frågor i fokus. Hur känns det att sakna någon? När passar jag in i gruppen? Är det bara dumt att bråka eller behövs det ibland? I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar.

Teman och anpassning för olika åldrar

Utställningsrummet är ett okänt landskap att utforska tillsammans, och består av platser och gläntor med olika karaktär och temperatur. Här finns sex permanenta teman, Passa in, Förstå varandra, Skiljas åt, Bråka och bli sams, Dansa och Samspela. I utställningen finns olika aktiviteter som är tänkta att passa lite olika åldrar – för de allra minsta finns spännande ytor att känna på, mjuka soffor och platser för vila och stora lekskulpturer att klänga på. För mellanåldern kan insikter om ansiktsuttryck tränas i charader och brädspel. För de äldsta finns olika strategier kring konfliktlösning. Och vissa delar passar alla åldrar – som rummet med danser från världens alla hörn.

Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för olika läs- och skrivsvårigheter.

Foto: Världskulturmuseet

Barn och vuxna i utställningen tillsammans 06.11.15

Barn och vuxna i utställningen tillsammans 06.11.15

Barn och vuxna i utställningen tillsammans 06.11.15

Barn och vuxna i utställningen tillsammans 06.11.15