Hoppa till innehåll

Gitarrkonsert

Tommy Emmanuel

Gitarrkonsert på Lorensbergsteatern.

Tommy Emmanuel är en av Australiens mest respekterade och älskade musiker och hyllad av många som världens bästa gitarrist. Nu kommer han äntligen tillbaka till Göteborg i oktober. Med sig har han dessutom Frano som special guest!

“Songs are our teachers. They show us the depth of the human race and its unrelenting desire to create.” – Tommy Emmanuel.

Född på den australiensiska landsbygden plockade Tommy Emmanuel upp sin första gitarr vid fyra års ålder och började snart turnera med familjebandet över hela hemlandet. Idag är han 62 år och turnerar sedan länge över hela världen, flitigt. Det är inte ovanligt att han gör över 300 spelningar per år och bländar publiken med sitt spektakulära gitarrspel och artisteri.

Han fungerar som ett enmansband och hanterar melodin, de bärande ackorden och basen samtidigt. Allt görs med otrolig karisma, hastighet, fingerfärdighet och med känsla för melodin. Tommy Emmanuel är en mästermusiker, en av de mest spännande och eftertraktade artisterna som finns.

En viktig del av hans musicerande som alltid nämns, är glädjen. Ja, glädje. För det är en sak att spela dessa flerdimensionella arrangemang felfritt på en akustisk gitarr. Men att göra det med ett sådant leende, med äkta och hängiven förtjusning, är en oemotståndlig inbjudan att känna hans musik så djupt som han gör.

“The joy, säger han, “is there always because I’m chasing it through music. Seeing the surprise in peoples’ eyes is worth living and working for… I can’t help but play to the people with all my heart, which is overflowing with joy of being in that moment that I’ve worked all my life for. And here it is!”


Gitarrlegenden Chet Atkins var en av de första som inspirerade Emmanuel att prova “fingerpicker”-stilen som barn. Årtionden senare blev Atkins själv ett av Emmanuels största fans. Emmanuel har otaliga gånger hedrats i Guitar Player Magazine´s läsaromröstningar, och Tommy är en av endast fem musiker, handplockade av sin mentor Chet Atkins, som blivit tilldelad den prestigefyllda titeln certifierad gitarrspelare (CGP).

Tommy Emmanuels prisbelönta karriär sträcker sig genom fem decennier och flera genrer som jazz, rock, blues och country.

Senast han var i Sverige var i mars 2018 då han besökte Göteborg, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Norrköping och Malmö och gav oss sex fantastiska konserter. Att genier som Eric Clapton, Stevie Wonder, Joe Satriani med flera hyllar honom som något utöver det vanliga säger en hel del. Detta tillsammans med enastående recensioner vart han än landar gör att vi vågar lova att kvällen kommer att bli oförglömlig.

TOMMY EMMANUEL IN NASHVILLE, TN 2019