Hoppa till innehåll

Teater

Tre lite äldre systrar

Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Här får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen, en hel del år äldre, i en nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén.

Svenska teatern i Helsingfors / Riksteatern

Många år har gått när vi återser de tre systrarna. De bor kvar i föräldrahemmet, tillsammans med vuxna brorsonen Bobik.

Masja och Irina längtar efter att storasyster Olga snart ska gå i pension, för efter pensionen ska de äntligen leva! Systrarna planerar en fest, och efter festen ska de verkligen komma iväg till barndomens stad. Men i sista stund rasar allt. Vad är det egentligen som hindrar systrarna att ta steget?

De tre lite äldre systrarna reflekterar över frihetens villkor och möjligheter. Över minnet av ett minne. Och i en värld fylld av minnen, där är drömmarna, kärleken och rädslorna starkare än någonsin.

Idén om de äldre systrarna har funnits i mig i många år och nu har den äntligen blivit verklighet. Det känns som om alla inblandade; dramatiker, scenograf, kostym, mask och inte minst de underbara skådespelarna har klivit in i en värld där vemod och humor går hand i hand. Jag är enormt stolt och glad över denna roliga och sorgliga föreställning.“, säger pjäsens regissör, Sissela Kyle.

De tre systrarna gestaltas av Maria Kulle, Jessica Liedberg och Siw Carlsson och som brorsonen ser vi Emil Almén.

Produktion

Av Sofia Fredén
Regi Sissela Kyle
Scenografi Erik Salvesen
Kostym Kersti Vitali Rudolfsson
Mask Anna Olofson
Ljusdesign Emanuel Arvanitis

En samproduktion mellan Riksteatern och Svenska Teatern i Helsingfors, med urpremiär hos Riksteatern 2022.

Introduktion – Tre lite äldre systrar

Kristallfoajén klockan 18.15 till cirka 18.45

Möt Sissela Kyle, regissören till Tre lite äldre systrar. Ett kortare samtal mellan regissören till kvällens föreställning och Lis Hellström Svenningsson, teater- och danskritiker i Göteborg.