Hoppa till innehåll

Teater

Tusen år hos Gud av Stig Dagerman

Ett mysteriespel om människan och hennes Gud.

“Om Newton själv får sväva utan att påverkas av tyngdlagen? Ja, det får ni veta om ni besöker denna pärla till föreställning.” – Sandra Grehn, Göteborgs-Posten

Sent en regnig afton knackar det på dörren till Isaac Newtons arbetsrum. Det är kvällen då han ska dö och Gud kommer på besök med ett ärende. Han vill förstå sin egen avbild – människan.

Tusen år hos Gud blev Stig Dagermans sista litterära försök innan hans tragiska bortgång 1954. Vi bjuder på en föreställning i spannet mellan ljus och mörker, humor och allvar.

Tusen år hos Gud är en prolog till en roman som i efterhand hyllades som ett av Dagermans främsta verk. Det blir den fjärde litterära klassikern som transformeras till scenen i ett samarbete mellan Hans Blomqvist och Erik Åkerlind från GDT. Tidigare produktioner i serien har varit Boet av Franz Kafka, Anteckningar från ett källarhål av Fjodor Dostojevskij och Sokrates död av Lars Gyllensten och texter av Platon.

Efter en bok av Stig Dagerman Manus och regi Hans Blomqvist På scen Erik Åkerlind och Karin Lycke Scenografi och kostym Emil Wickholm Thuresson Ljusdesign och teknik William Sjöberg Layout och affisch Henrik Bengtsson Producent Robin Pohlstrand Björkman

Erik Åkerlind som Newton

Karin Lycke i Tusen år hos Gud

Karin Lycke och Erik Åkerlind

Erik Åkerlind som Newton

Tusen år hos Gud affischbild