Hoppa till innehåll

Populärvetenskaplig festival för alla

Vetenskapsfestivalen 2022

Vetenskapsfestivalen är Sveriges största kunskapsfest för alla!

Vetenskapsfestivalen med tema Det okända

Göteborgs internationella vetenskapsfestival är en populärvetenskaplig festival för alla vetgiriga. Vetenskapsfestivalen samlar varje år vetenskap, inspiration och nya perspektiv för att skapa en unik mötesplats. Festivalen har i genomsnitt 60 000 besök årligen vilket gör den till ett av Europas ledande populära vetenskapliga evenemang. Varje år utser festivalens vetenskapliga råd ett tema som genomsyrar festivalen och fungerar som inspiration för de medverkande.

Årets tema: Det okända

Vår törst efter kunskap är osläckbar. Vi har kartlagt vår värld och utforskat haven. Ändå är det som om marken expanderar under våra fötter. För varje liten klunk stiger ytan i glaset. Varje genombrott ställer oss inför nya mysterier och underverk. Pandemier, krig, ekologisk kollaps – att inte veta hur det ska gå är närmast en förolämpning mot den moderna människan som gjort säkra data, kunskap och prognoser till vardag. Ändå ligger osäkerhet i vetenskapens natur. Att inte veta är den eviga utmaningen, och bränslet som lyser upp vår väg framåt. Är du redo att utmana det du tror dig veta, hylla nyfikenheten och ta steget ut i Det okända?

Du upplever Vetenskapsfestivalen på olika platser runt om i Göteborg och online på Vetenskapsfestivalens webbsida, där du också kan läsa mer om festivalen.

Publika programmet – gratis och öppet för alla, 3–8 maj

Vetenskapsfestivalen arbetar utifrån principen att allt ska vara utan kostnad och tillgängligt för alla. Även till arenor som normalt sett tar inträde är det fri entré under festivalens publika program. Till de flesta aktiviteter behövs inga biljetter eller förbokningar (om inget annat anges). Det enda du behöver göra är att ta med din nyfikenhet och komma till någon av arenorna. Först till kvarn gäller. Programmet släpps i mars.

Program för skola och lärare, 2–13 maj

Vetenskapsfestivalens skolprogram ger elever och lärare i för- och grundskolan möjlighet att under två veckor delta i en mängd olika kul, kluriga och kreativa aktiviteter. De flesta ämnen är representerade i skolprogrammet, som liksom Vetenskapsfestivalen i stort är tvärvetenskapligt. Det är engagerade medverkande från universitet och högskolor, näringsliv, organisationer och föreningar som gör skolprogrammet möjligt. Med det gemensamma målet att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens fantastiska värld genom interaktiva och lättsamma workshops, laborationer, värderingsövningar, visningar, föreställningar, samtal, med mera. Programmet släpps i mars.

Skolprogrammet måste förbokas, bokningen öppnar i mars. Läs mer här.

Foto: Tim Kristensson