Hoppa till innehåll

Festival

Vetenskapsfestivalen 2023

Vetenskapsfestivalen är Sveriges största kunskapsfest för alla!

Vetenskapsfestivalen med tema Gränser

Göteborgs internationella vetenskapsfestival är en populärvetenskaplig festival för alla vetgiriga. Vetenskapsfestivalen samlar varje år vetenskap, inspiration och nya perspektiv för att skapa en unik mötesplats. Här hittar du allt ifrån kluriga aktiviteter för barn som sporrar upptäckarlusten till fascinerande föreläsningar med forskare som är världsledande inom sina ämnen. 

Festivalen har i genomsnitt 60 000 besök årligen vilket gör den till ett av Europas ledande populära vetenskapliga evenemang. Varje år utser festivalens vetenskapliga råd ett tema som genomsyrar festivalen och fungerar som inspiration för de medverkande.

Du upplever Vetenskapsfestivalen på olika platser runt om i Göteborg och online på Vetenskapsfestivalens webbsida, där du också kan läsa mer om festivalen.

Vetenskapsfestivalen har ett program för skola och ett för allmänheten. Publika programmet är öppet för alla och gratis. Välkommen på festival!

Årets tema: Gränser

Vi människor har alltid skapat och utmanat gränser. Vi har fotograferat svarta hål och slagit hål på gamla sanningar, och forskningen ruckar hela tiden på gränsen för vad som är möjligt. Artificiell intelligens närmar sig mänskligt medvetande och bilar behöver snart ingen chaufför. Vi knackar på dörren till Mars. Gränser suddas ut varje dag, men oavsett vad vi människor hittar på så börjar det alltid med en tanke. Tankar som omsätts till idéer, stora som små, som senare leder till forskning och upptäckter. Men var går gränsen för tanken? Finns det någon gräns överhuvudtaget? 

Publika programmet – gratis och öppet för alla, 18–23 april

Vetenskapsfestivalen arbetar utifrån principen att allt ska vara utan kostnad och tillgängligt för alla. Även till arenor som normalt sett tar inträde är det fri entré under festivalens publika program. Till de flesta aktiviteter behövs inga biljetter eller förbokningar (om inget annat anges). Det enda du behöver göra är att ta med din nyfikenhet och komma till någon av arenorna. Först till kvarn gäller. Hela programmet finns på Vetenskapsfestivalens webbsida från slutet av februari. Nordstan är en av Publika programmets största arenor. Här finns korta föreläsningar, poddar och en stor workshoparena.

Program för skola och lärare, 17–28 april

Vetenskapsfestivalens Skolprogram ger elever och lärare i för- och grundskolan möjlighet att under två veckor delta i en mängd olika kul, kluriga och kreativa aktiviteter. De flesta skolämnen är representerade i Skolprogrammet, som festivalen i stort är tvärvetenskapligt. Medverkande från universitet och högskolor, näringsliv, organisationer och föreningar engagerar sig med det gemensamma målet att låta barn och unga få en inblick i vetenskapens fantastiska värld. I programmet finns interaktiva och lättsamma workshops, laborationer, värderingsövningar, visningar, föreställningar, samtal, med mera.

I programmet finns även aktiviteter som riktar sig till lärare. Där kan lärare få inspiration och fortbildning. Lärarprogrammet riktar sig främst till lärare i grundskolan. 

Aktiviteterna för elever är både på plats i Göteborg och digitalt. Alla aktiviteter för lärare är digitala. Skolprogrammet måste förbokas, programmet finns på Vetenskapsfestivalens webbsida från februari. Läs mer om Skolprogrammet och program för lärare.