Hoppa till innehåll

Utställning

Vincent van Gogh: Olivskog, Saint-Rémy i fokus

Från och med den 22 juni kan du åter se Vincent van Goghs målning Olivskog, Saint-Rémy på Göteborgs konstmuseum. Verket visas i en fokuserad presentation som berättar mer om resultatet av det internationella forskningsprojekt som målningen har ingått i.

Göteborgs konstmuseums målning Olivskog, Saint-Rémy (1889) av Vincent van Gogh ingår i en serie av femton verk med motivet olivlundar som van Gogh målade under en period i slutet av sitt liv då han vistades i Saint-Rémy-de-Provence. Under åren 2019-2022 har målningen ingått i ett unikt internationellt forsknings- och utställningsprojekt där samtliga målningar i van Goghs serie av olivlundar har analyserats på djupet.

Nu visas Göteborgs konstmuseums verk Olivskog, Saint-Rémy separat tillsammans med en film där resultatet av denna forskning redovisas. I filmen ges en inblick i det konservatoriska analysarbetet bakom kulisserna men även en konsthistorisk kontext till van Goghs arbete med serien av olivlundarna. Läs mer om forskningsprojektet på museets webbplats.

Brodern Theo van Gogh tog hand om konstnärens verk efter hans död. Olivskog, Saint-Rémy blev en personlig favorit och han såg till att den ställdes ut på Salongen i Paris under våren 1890. Verket kom senare att förvärvas till Göteborg av dåvarande museichef Axel Romdahl under en inköpsresa till Paris 1917. Med hjälp av gåvomedel från enskilda konstvänner kunde verket av van Gogh inkluderas i konstsamlingen. Detta ikoniska verk blev början till den förstklassiga samling av franska verk på Göteborgs konstmuseum som bland annat innehåller verk av Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Paul Cézanne och Claude Monet.

Projektet har genomförts i samarbete med Van Gogh Museum, Dallas Museum of Art och Riksantikvarieämbetet.

Jul och nyår
Göteborgs konstmuseum har stängt 24, 25, 26 december och 31 december samt 1 januari. Mer information om ditt besök och våra öppettider hittar du här.

Vincent van Gogh, Olivskog, Saint Rémy, 1889, Göteborgs konstmuseum.

Malin Borin, konservator vid Göteborgs konstmuseum undersöker Vincent van Goghs Olivskog, Saint Rémy. Foto: Fia Doepel.