Staden vid havet

Göteborg har präglats av närheten till havet ända sedan staden grundades 1621. Fiske har traditionellt varit, och är fortfarande, en viktig industri men också en populär fritidssysselsättning. I de kalla vattnen längs med västkusten trivs hummern utomordentligt väl och du hittar den och andra skaldjur i världsklass i Göteborgs fiskbutiker och restauranger.

Nedan läser du mer om hur du kan ge dig ut och fånga fisk och skaldjur. 

Hummersafari och fisketurer

Ge dig ut och jaga havets svarta guld, hummer. Hummersäsongen börjar i slutet av september och håller på fram till november. Det finns flera aktörer som arrangerar hummersafari, bland annat Burfiskarna, Solbris Båtturer, Havskatten och Äventyr och Tång.

Äventyr och Tång arrangerar också ett antal olika fisketurer. Häng med på spännande makrillfiske längs västkusten under sommarmånaderna eller åk en bit länge bort, till danskt vatten, och prova på vrakfiske. Turen rör sig mellan olika vrak på allt från 30 till 200 meters djup och fångsten kan vara allt från torsk till bläckfisk. 

Även Tuna Tours arrangerar fisketurer från Göteborg under vårsäsong (april-maj) och höstsäsong (sept-nov). Långturerna inriktar sig främst på stor torsk, sej, bleka och långa och går till vrak- och fiskeplatser i hela Skagerrak. De kör även inomskärsturer efter makrill och sill.

Insjöfiske

Det finns flera insjöar med bra fiske bara ett stenkast från centrala Göteborg. Sjörna i Delsjön och Vättlefjäll är till exempel populära fiskevatten. För att få fiska i sjöarna krävs att du har ett fiskekort. Det så kallade ”Gula kortet” gäller i hela 58 sjöar i Göteborgsområdet och kostar 100 kr för ett veckokort och 50 kr för ett dagskort. Du kan läsa mer om fiskekortet på Sportfiskarnas hemsida, där du också hittar mer information om var du köper kortet. 

Fiskemuseum och fiskauktion

På ön Hönö i Göteborgs skärgård kan du besöka Fiskemuseet och lära dig mer om fiske på Västkusten ur ett historiskt perspektiv. Havet var och är fortfarande kustbornas arbetsplats och här åskådliggörs deras liv och leverne.

Sveriges största fiskauktion har huserat i Göteborgs hamn i över 100 år, sedan 1910. Om du är på plats tidigt på morgonen får du uppleva en spännande auktion med havets läckerheter, allt från räkor, sej, havskatt och kolja till pigghaj. Som privatperson kan du inte handla på auktionen, men det är en stor upplevelse att få se händelseförloppet.

Om du vill köpa fisk så ta dig till karaktäristiska Feskekôrka, inomhusmarknaden som säljer alla havets läckerheter är ett av Göteborgs mest populära besöksmål.