Fiskekrogen

Det här anrika huset på Lilla Torget har huserat såväl legendariska dansrestaurangen Commerce som Göteborgs första kinakrog, men sedan 1972 är det fisk och skaldjur som gäller. Här njuter du av klassiska skaldjursplatåer och fiskbullar – eller så testar du det nyskapande konceptet Bifångst, en restaurang i restaurangen där gamla traditioner möter ett modernt kök baserat på havets outnyttjade resurser.
Lilla torget 1

Sjöbaren

I den pittoreska stadsdelen Haga ligger denna avslappnade och uppskattade kvarterskrog med enkla och välsmakande rätter som varierar efter säsong och tillgång. Den charmiga innergården, omringad av stadsdelens typiska landshövdingehus i trä, är en favorit på sommaren. Fullsatt? Testa systerkrogen i Lorensberg med samma namn!
Haga nygata 25 & Lorensbergsgatan 14

 

sjomagasinet-43-1.jpg

Sjömagasinet

I det som en gång var Ostindiekompaniets lagerhus ligger en av Göteborgs mest berömda fiskrestauranger. Ulf Wagner och Gustav Trägårdh kombinerar mat och vin med fingertoppskänsla och allt som oftast har de världsartister som Bruce Springsteen eller Mick Jagger på besök. Sugen på att laga själv? Boka en matlagningskväll i Smedjan och gå därifrån med nyfunnen inspiration – och några nya recept-ess i fickan.
Adolf Edelsvärds gata 5

Ceviche – Taste of Peru

Att gå på fiskrestaurang i Göteborg kan vara mer än skaldjursplatå och fisksoppa. På Hisingen, i Kville saluhall, ligger inget mindre än en peruansk cevicheria som serverar hemlandets paradrätt – citrus- och chilimarinerad fisk, sötpotatis, rostad majs och koriander – tillagad av dagens fångst från fiskhamnen. En bit av Sydamerika i Göteborg, helt enkelt.
Kville saluhall (Gustaf Dalénsgatan 2)

 

luckans-fisk7-43.jpg

Luckans fisk & skaldjur

När Strömmingsluckan vid Magasinsgatan stängde var många rädda att den goda strömming med mos som serverats där nu var ett minne blott. Men icke, sedan ett par år tillbaka finns “Luckan” även på Mariaplan, där i form av en traditionell fiskaffär kombinerat med lunchservering, och strömmingen kommer att dyka upp på lunchmenyn med jämna mellanrum. 
Slottsskogsgatan 37

Fiskbar 17

Fisken är tillbaka på Magasinstorget! Fiskbar 17 erbjuder havets läckerheter till humana priser. Njut av fisk och skaldjur från Västkusten, med inspiration från hela världen, tillagat i street food-anda. Lokalen är intim och mysigt stimmig, och borden är ej bokningsbara. Skulle det vara helt fullt på lunchen går det bra att plocka med sig maten.
Magasinsgatan 17 

Restaurang vRå

Japanska smaker och traditioner möter svenska råvaror i den här intima sushi- och råmatsrestaurangen på Clarion Hotel Post, med plats för endast 40 gäster. Ekologiskt, säsongstänk och hållbarhet är ledord för Sofia B. Olsson och hennes köksteam, och deras menyer och rätter avnjuts med fördel med ett glas sake.
Drottningtorget 10

 

hoze_43-1.jpg

Hoze

Ännu mindre och ännu mer exklusivt är det på Stigbergslidens hyllade sushipärla Hoze, som bland annat kan stoltsera med en mästarklass-utmärkelse i White Guide. Kocken José Cerda har sex sittplatser längs en bardisk och bjuder på en skiftande avsmakningsmeny som varje sittning utformas fritt av kocken själv enligt det japanska konceptet omakase. Det kanske säger sig självt att du måste boka i god tid?
Stigbergsliden 17

Restaurang Gabriel

Säg “fisk i Göteborg” och det första de flesta tänker på är institutionen Feskekôrka (Fiskekyrkan) – en av stadens mest karaktäristiska byggnader som rymmer såväl en inomhusmarknad för fisk och skaldjur som en förstklassig restaurang på samma tema. Hugg in på en skaldjursbuffé, färska ostron eller klassikern Bergtunga med stekta champinjoner som tillagas i det öppna köket mitt i lokalen.
Feskekôrka (Fisktorget 4)