Vi träffar Frida precis i skarven efter en avslutad utställning på ett galleri i Göteborg och inför den årliga Konstrunda i Majorna. I ateljén på Carnegiegatan i Majorna, som hon delar med flera andra keramiker, är hyllorna fulla av fat, lera och redskap.  

Alla fat är kavlade för hand och har unika mönster som Frida får fram genom att blanda olikfärgad lera och kavla dem tills hon hittar det utryck som hon är ute efter.

– Det var från början en slump att jag började med den här tekniken. Jag såg ett mönster i en lera som jag slängt, som jag blev nyfiken på. Jag försökte återskapa det medvetet, men då gick det så klart inte. Jag blandade och blandade tills jag till slut förstod hur jag skulle göra för att få fram de här gemombrutna skiftningarna som ser ut som rökmönster. 

Fridas koppar och fat figurerar flitigt på inredningsbloggar och i sociala medier, och hon rosar det stöd hon får från andra verksamma keramiker, formgivare och designers i Göteborg. 

– Det finns ett starkt nätverk keramiker och kreatör emellan, och väldigt många i Göteborg är väldigt bra på att lyfta fram varandra och vi är måna om att det ska finnas ett nätverk. Jag tycker också att det finns väldigt många duktiga personer och bra arenor här, till exempel Konsthantverkscentrum, ADA, konsthantverkskooperativet Sintra i Haga och gallerierna Lerverk och Anna H

Följ Frida på Instagram (@fridamalarbornhoshino). Hennes fat och koppar hittar du på Konsthantverkscentrum.

Frida Mälarborn Hoshinos bästa Majorna-tips

1. Stigbergstorget–Mariaplan

Ta spårvagnen till Stigbergstorget och promenera ner till Mariaplan via Zenitparken (Söderlingska trädgården, reds anm). Då får man en mysig dagsutflykt och ser hela Majorna. 

2. What's the Deli

Ett nyöppnat och New York-inspirerat mackställe vid Mariaplan som jag verkligen tycker att man ska besöka. Det har supergoda grejer!

3. Röda Sten

Promenera ner till Röda Sten där du kan mata fåglarna, ta en glass eller öl i solen och besöka konsthallen och deras restaurang. Fortsätt sen promenera slingan bort till NyaVarvet och sen tillbaka till Majorna via Kungsten.

4. Kvart Interiör

Kvart är inredningsaffär på Mariaplan som är en favorit.

5. Plaskis

Plaskpoolen är världens bästa utflyktsmål med barn. enda nackdelen är att man aldrig kommer därifrån.