Redaktionen har nosat upp fyra riktigt hundvänliga tips för dig som vill bo bra och äta gott i Göteborg. Håll till godo och låt Fido få följa med nästa gång. Vi har också samlat lite bra information för dig som vill veta vad man ska ha i åtanke.

1. Lyx för husse, matte och hund på Hotel Pigalle

På Pigalle får hundar ett lyxigt välkomnande. Där rustas rummet med hotellets eget ekologiska hundgodis som lagas av köksmästare Henric Jacobsson, en handtillverkad hundsäng i ek, vatten och matskål i ekologiskt återvunnet trä och stål, mjuk pläd, leksaker och hundmat från märket Wonderboo. Det sistnämnda tillverkas av naturliga och svenska råvaror som sedan lufttorkas varsamt i 50 grader.
Bra att veta: Hotellet har bara ett hundrum, se till att boka tidigt!

2. "Very Important Dogs" checkar in på Clarion Hotel Post

Hundar i alla storlekar är välkomna på Clarion Hotel Post vid Drottningtorget, i mån av plats. Det finns ett antal rum för ändamålet. Anmäl i god tid att du kommer med din fyrbenta vän, så får hunden en "Very Important Dog"-vistelse. I paketet ingår hundbädd, vatten- och matskål, bajspåse och hundgodis.
Bra att veta: Boka tidigt – och tänk på att det bara är ledarhundar som får vistas i de publika delarna av hotellet, av hänsyn till allergiker.

3. Hundar har egen meny på Taverna Averna, Kafé Magasinet och Levantine

Hundar har även tidigare varit välkomna till Avenyfamiljens restauranger, men nu får de en extra anledning att gå förbi på kvällspromenaden. På franska bistron Levantine på Aschebergsgatan, italienska Taverna Averna och Kafé Magasinet serveras nämligen tre rätter särskilt utvalda för fyrfota gourmander. Välj mellan oxkött, torskfilé och en "smalrätt".
Bra att veta: Hundmaten är tillverkad i Sverige av svenska råvaror. 

4. Hemlagat hundgodis på klassiskt kafé

Flickorna på Färjenäs finns i ett gammalt sekelskifteshus och ligger under Älvsborgsbrons fäste på Hisingssidan. Det är Göteborgs nästa äldsta kafé och har funnits i hela 111 år. Här är hundarna VIP-gäster och de serveras hemlagat hundgodis vid ankomsten. Självklart är du välkommen även utan hund.

Tips! Tänk på att olika restauranger har olika regler när det kommer till hundar vid borden. Dubbelkolla alltid innan du bokar bord eller fråga på plats. När det gäller hotellen som omnämns här måste du alltid boka tidigt – eftersom antalet hundrum är få.

Vad gäller i parken?

Slottsskogen: Här är hundar välkomna året runt, men de ska hållas kopplade. Men dessutom finns en hundrastgård vid Majvallen, där du kan släppa hunden lös.

Göteborg botaniska trädgård: Kopplade hundar är välkomna mellan 1 oktober och 28 februari. Vår och sommar är de tyvärr inte välkomna på grund av de känsliga växterna i trädgården.

Trädgårdsföreningen: Hundar är tyvärr inte välkomna, oavsett om de är kopplade eller ej.

Läs mer om vad som gäller för hundar i parker och grönområden.

Tips: Det finns flera hundrastgårdar i Göteborgs olika stadsdelar, där du kan släppa hunden lös.

Och på badet?

Askimsbadet, Härlanda tjärn, Lillebybadet och Näsetbadet har hundförbud mellan 1 maj och 15 september. På övriga kommunala badplatser är hundar välkomna och får bada, men de ska hållas kopplade hela tiden. Läs mer om badplatser här.

Hur funkar det i kollektivtrafiken?

Det kostar inget extra att ta med hunden, men den ska vara kopplad eller sitta i väska. Hunden får dock inte ta upp ett säte och normalt gäller max ett husdjur per fordon. Det är föraren som eventuellt kan godkänna att flera hundar reser samtidigt (undantaget är om samma ägare har med sig två hundar, vilket alltid är okej enligt Västtrafik).

Tänk på att visa hänsyn till allergiker och placera dig långt bak i vagnen eller fordonet. Ombord på Västtrafiks färjor är det styrbord (höger) sida eller utomhus på däcket som gäller.

Ledarhundar och service- och signalhundar är givetvis alltid välkomna på valfri plats och undantaget från övriga regler.

Länktips

Svenska Kennelklubben tipsar om sådant du ska tänka på när du reser med din hund.

Den hundvänliga upplevelseguiden - tamedhunden.se