VARVET-START-43.jpg

Start: Slottsskogen och Majorna

Löparna ger sig av utanför klassiska Slottsskogsvallen och viker direkt in i lummiga Slottsskogen, för att kort därefter flyga fram mellan landshövdingehusen i stadsdelen Majorna. Det finns många bra anledningar att utforska området ytterligare! Ta en promenad till Botaniska Trädgården på andra sidan vägen från Slottsskogen och njut av en av Europas bästa botaniska trädgårdar. Just nu pågår utställningen Blommor och Bin. I Majorna kombinerar du shopping i fina vintagebutiker (Fabriken, Majonas saker från förr, Skivhallen) med fika (Matéria, Kafé Marmelad) och utmärkta matupplevelser (Tapasbaren, Sing Sing, Enoteca Maglia). 

eriksberg.jpg

Eriksberg och Lindholmen

När Älvsborgsbron besegrats väntar en stunds löpning på flack mark genom älvnära Eriksberg och Lindholmen. I dessa kvarter som tidigare präglades av varvsindustri växer nu nya bostäder (här byggs det som ska bli nordens högsta hus, Karlatornet, till exempel), restauranger och barer fram. Vid ståtliga Eriksbergskranen hittar ni restaurangerna Piga och Tapas by River, och en bit bort vid Lindholmen bland annat Cuckoo's Nest, som prisats för sin designade bar. Låt ömma vader och trötta ben återhämta sig på Sannegården Spa & Yogastudio, en del av anrika Hagabadet. 

avenyn-kalaset-43.jpg

Innerstaden & Avenyn

Med ännu en bro bakom sig tar sig karavanen av löpare vägen förbi Brunnsparken och upp längs Göteborgs paradgata Avenyn. Där passeras vackra Kungsparken och Trädgårdsföreningen, två av stadens gröna oaser som är väl värda att kika närmre på. Om du älskar design och mode så besök området runt Magasinsgatan och Vallgatan (Artilleriet, Acne, Vallgatan 12). Avenyn erbjuder restauranger, barer och nattklubbar i överflöd (Le Pain Francais, Lounge(s), Yaki-Da). Glöm inte heller bort parallellgatan Teatergatan med kaféer (Jimmy & Joans, St Agnes Kafé), vinbarer (Juan Font, Enoteca Sassi) och restauranger (Isabelle, Poh-Keh).

haga-43-1-guide.jpg

Haga & Linné

Poseidon är rundad och Vasagatans allé ett minne blott. Banan svänger upp mot Linné men om du fortsätter rakt fram kommer du till mysiga Haga. Här hittar du världens kanske största kanelbulle (Café Husaren), hållbart mode (Thrive) och fantastiska spa- och badanläggningen Hagabadet. Linné innehåller allt från kafépärlor (Kastello, Doppio) till barhäng i toppklass (Brewers Beer Bar, Bar Kino, Olssons Vin) och ett brett utbud fantastiska restauranger (Bistro Odette, Björk och Bambu, Walk in the park). 

baltesspannarparken-43-1.jpgMer att se och göra 16-18 maj

Utställningen The Art of Banksy har nyss haft premiär på Galleri Fredstan. Den har redan fått mycket uppmärksamhet och är väl värd ett besök om du strosar runt i innerstaden. Eller varför inte kila förbi Göteborgs Stadsmuseum för en titt på historiskt mode och vad det säger om oss människor och vår tid i utställningen Göteborgs Garderob? För mer sport rekommenderar vi Göteborg/Kopparberg FC som tar emot Linhamn Bunkeflo på Valhalla IP den 19 maj. Ett besök på Liseberg slår aldrig fel. Nordens bästa nöjespark har öppnat för säsongen och är ett självklart stopp för både barn och vuxna. 

Det här är sjäkvklart bara en liten del av allt som finns att se och göra i Göteborg. Det finns många fler restauranger, kaféer och evenemang att upptäcka.