Vasastan, Centrum och Lorensberg

Vasastan är med stor sannolikhet Göteborgs galleritätaste stadsdel. På helgerna kan man knappt öppna en dörr utan att hamna mitt i en vernissage. Några av de främsta gallerierna är Galleri Backlund på Karl Gustavsgatan 13 och Galleri Thomassen på Götabergsgatan 32. På Götabergsgatan 24 ligger också Galleri Nils Åberg – ett galleri där syskonen Nils och Ida Åberg ställer ut både internationella mästare och lokala konsttalanger. Även på Galleri Engleson avlöser utställningarna varandra i en intim och personlig miljö, på Erik Dahlbergsgatan 28.

Nevven Gallery ligger en kort promenad från Vasagatan, och är ett galleri med primärt fokus på internationellt samtidsmåleri, skulptur och fotografi. Galleriet grundades av två konstnärer 2015 och drivs idag i samarbete med Statens Konstråd, Göteborgs Stad och Göteborgs Stadsbibliotek.

På Storgatan 20 ligger Grafik i väst, en ideell förening med 262 konstnärer från Sverige, Norden, England och Irland och Litauen. I galleriet finns både aktuella utställningar och en grafikbank med 4000 samlade verk. 

Gothia Towers ståtliga torn syns över hela staden, och konstintresserade kan med fördel styra kosan mot husets egna konstgalleri "The Gallery". I den ljusa och luftiga lobbyn hittar du en konstutställningslokal som visar såväl etablerade som nya konstnärer. 

På Götaplatsen, bredvid Göteborgs konstmuseum, ligger Göteborgs Konsthall och Hasselblad Center – ett måste för alla som är intresserade av fotokonst. Ett stenkast från paradgatan Avenyn ligger Miva Fine Art Galleries, som är specialiserat på nutida Pop Art och ställer ut konst från både etablerade och nya konstnärer.

Andra Långgatan, Haga och Linné

Området kring Andra Långgatan, Järntorget och Linnéstaden myllrar av restauranger, barer och kaféer. Här finns också mycket att hämta för den konstintresserade.

I Haga (Landsvägsgatan 5) hittar du Sintra butik och galleri som drivits av konsthantverkare sedan 1984. Här visas, bland annat, ofta verk av studenter vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK. 

Ett stenkast från Linnéplatsen ligger Konstepidemin – en färgstark hemvist för över hundra verksamma konstnärer – silversmeder, keramiker, dansare, skulptörer med mera. I de fyra gallerierna på området hålls ett trettiotal utställningar per år och ett besök på Konstepidemin är ett måste för alla kulturintresserade. På Nordhemsgatan 74 ligger också Four som är ett galleri, butik och verkstad med fokus på smyckeskonst.

På Olivedalsgatan 10 finns Galleri M som visar expressionistiska bilder i färg och svartvitt. Galleri 54, på Kastellgatan 7, är ett konstnärsdrivet galleri som visat nyskapande konst sedan 1959.

Klippan och Majorna

Majorna är nog den stadsdel som de flesta förknippar med kulturarbetare och konstnärsliv. Förutom mysiga kaféer och vackra gamla landshövdingehus finns här gott om ateljéer och verksamma konstnärer. Här ligger också en av Göteborgs konstvärlds viktigaste konstinstitutioner: Röda Sten. I den fyrkantiga tegelkuben, vackert belägen vid Älvsborgsbrons fäste, är det alltid full aktivitet med utställningar, teaterföreställningar, konserter och dans. 

Ett stenkast från Röda Sten hittar du 3:e Våningen – Centrum för ögonblickets konst. 3:e Våningens huvudfokus ligger på nutida dans och koreografi men i de 600 kvadratmeter stora lokalerna i det gamla sockerbruket finns det också plats för utställningar, konserter, performance och mycket annat.

En bit bort ligger Kustens hus, som med sin placering på kullen ovanför Stenaterminalen har en vacker utsikt över Göta älv och Älvsborgsbron. Här hittar du Göteborgs Konstförenings Galleri Majnabbe, som varje år bjuder på 10 olika utställningar i allt från traditionell konst till avantgarde. 

Hisingen

Det gamla industriområdet Ringön på Hisingen har traditionellt förknippats med industrier, och verkstäder snarare än med konst och kultur. Men i maj 2015 slog konstnären Anna Bergman upp dörrarna till Järnhallen – Ringöns Konsthall.

Med hjälp av legendariska Göteborgskonstnärer som Ekta och Ollio och konsthallens okonventionella läge mitt i industriområdet har Järnhallen snabbt etablerat sig som en av stadens hetaste konstscener.

På Eriksberg, i skuggan av den ikoniska bockkranen, hittar du Rivercity Gallery. Galleriets ambition är att visa en bredd av dagens samtidskonst. Fokus är framförallt på bildkonst och måleri, men galleriet visar även fotografi, glas och skulptur.