Entrén till nöjesparken Liseberg i Göteborg.

1. Besök nöjesparken Liseberg

Liseberg är utsedd till Europas främsta nöjespark och ett måste om du är i Göteborg när parken är öppen. Här finns åkattraktioner i världsklass, ett brett konsertprogram, en vacker trädgård och ambitiösa restauranger. I evenemangsstråket runt nöjesparken finns massor att upptäcka och många av Göteborgs populära familjehotell ligger i området runt Liseberg.

Vybild över stadsdelen Haga i Göteborg.
Credit: House of Vision/Göteborg & Co

2. Strosa i gamla stadsdelen Haga

Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar med stenlagda gator och traditionella landshövdingehus. Här finns gott om mysiga kaféer, småskaliga butiker och en härlig atmosfär. Visste du att du hittar kanske världens största kanelbulle på huvudgatan Haga Nygata?

Fürstenbergska galleriet på Göteborgs konstmuseum
Fürstenbergska galleriet på Göteborgs konstmuseum. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

3. Besök pampiga Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum ligger vid Götaplatsen i början av paradgatan Avenyn. Museet har tre stjärnor i Michelins Green Guide och imponerande, nordiska samlingar från 1400-talet och framåt. Här finns stora utställningar året runt och ett digert program av guidade visningar och aktiviteter för barn och unga.

Ön Fotö i Göteborgs skärgård.
Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

4. Gör en dagstur i Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård består av ett pärlband av öar norr och söder om mynningen av Göta Älv. De bilfria öarna i Göteborgs södra skärgård – till exempel Brännö, Styrsö och Vrångö – når du med båt från Saltholmen. De norra öarna Hönö, Öckerö och Björkö når du med bilfärja från Lilla Varholmen. I skärgården kan du strosa i pittoreska fiskebyar, ta salta bada från klippor och stränder och vandra längs fina promenadstigar. Det tar cirka en timme att åka till skärgården från centrala Göteborg och en enkel kollektivtrafikbiljett räcker för resan.

Vybild över befästningen Skansen Kronan i Göteborg.

5. Se Göteborg från ovan vid Skansen Kronan

Njut av den vackra utsikten från Skansen Kronan, försvarsanläggningen från 1600-talet som varit såväl fängelse som nödbostad och museum. Du kommer upp befästningen genom att ta trapporna upp från stadsdelen Haga. Häruppe hittar du ett våffelkafé och en sommaröppen uteservering med milsvid utsikt över Göteborg!

Bardisk på hantverksbryggeriet Poppels i Göteborg.
Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

6. Testa lokalt hantverksöl

Göteborgs är Sveriges främsta ölhuvudstad med ett 40-tal hantverksbryggerier i stan och den närliggande regionen. Många av brygerierna driver restauranger, bryggeripubar och tap rooms där du kan prova den lokala och färskbryggda ölen.

Barn tittar på Akvarium på Universeum i Göteborg.
Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

7. Utforska havet, regnskogen och rymden på Universeum

Universeum rymmer en hel regnskog, en akvariehall med exotiska fiskar och hajar, mängder av exotiska djur och växter – allt under ett och samma tak. Här finns också utställningar för den vetgiriga i alla åldrar och Sveriges största visualiseringsdom Wisdome.

Husfasad med gatukonst på Magasinsgatan i Göteborg.
Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

8. Shoppa göteborgsk design

Lokala klädmärken, second hand och inredning är bara en liten del av allt du hittar under en shoppingrunda i Göteborg. Kika in på våra guider till shoppingkvarteren runt Magasinsgatan och området Majorna där det finns det mängder av vintage- och second hand-affärer.

Visionsbild på fiskmarknaden Feskekörka i Göteborg.

9. Färsk fisk och skaldjur direkt från havet

Havets läckerheter smakar extra gott i hamnstaden Göteborg. Skaldjur, nyfångad fisk i klassiska och moderna former, tång, musslor och ostron – utbudet är stort. Den ikoniska saluhallen Feskekörka öppnar våren 2024 – missa inte ett besök när du är i stan!

Palmer inne på växthuset Palmhuset i Göteborg.
Växthuset Palmhuset består av fem avdelningar med olika tropiska och exotiska växter. Credit: Anders Storm/Göteborg & Co

10. Besök trädgårdar i världsklass

Bara ett stenkast från Göteborgs centralstation ligger Trädgårdsföreningen – en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. I andra änden av stan hittar du Botaniska Trädgården, en botanisk trädgård i världsklass med över 20 000 arter att beundra och den populära stadsparken Slottsskogen. Vill du bege dig på en utflykt utanför centrum finns en mängd besöksmål med imponerande parker och trädgårdar– som Gunnebo slott, Tjolöholms slott och Jonsereds trädgårdar.

Sugen på mer? Här är några bonustips

Smaka dig genom Stora Saluhallen

Den ståtliga Saluhallen på Kungstorget har varit Göteborgs självklara marknadsplats för mat sen mitten av 1800-talet. Idag samsas handlare inom kött, fisk, ost och andra godsaker med flera spännande restauranger.

Besök Götaplatsen

Götaplatsen, där Poseidon omges av Göteborgs konstmuseum, stadsteatern och konserthuset, invigdes till Jubileumsutställningen 1923 och har blivit något av en signaturbild för Göteborg. Arkitektur, kultur och historia i ett.

Upptäck Göteborgs historiska kvarter

Vid Kronhuskvarteren känner du historiens vingslag och kan samtidigt botanisera bland hantverk från lokala konstnärer.