Bland besöksmålen som fyller 100 år 2023 finns Liseberg, Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs Konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogsvallen, Göteborgs Konsthall och Göteborgs Naturhistoriska museum. De byggdes alla till den stora Jubileumsutställningen i Göteborg 1923, då staden firade 300 år. Det var också då som paradgatan Avenyn fick sin nuvarande sträckning och Handelshögskolan tog emot sina första studenter.

Så 2023 är ett enda långt pärlband av firanden i Göteborg! Vi firar att Göteborg har fyllt 400 år med en Jubileumsfestival i Frihamnen 2-5 juni, ett jubileumsfirande som pågår hela sommaren och en finalhelg 31 aug-3 sep. Och vi firar alla våra 100-åriga älskade mötesplatser över hela året. Läs allt om det nedan!

Göteborgs konstmuseum kröner Götaplatsen och paradgatan Avenyn. Credit: Hendrik Zeitler

Göteborgs konstmuseum visar Göteborgskoloristerna

Göteborgs konstmuseum är ett av norra Europas främsta museer för bildkonst. Här samsas verk av mästare som Picasso, Rembrandt och van Gogh med nordiska storheter som Carl Larsson och Sigrid Hjertén, bredvid svensk och internationell samtidskonst. Museet uppfördes till Jubileumsutställningen 1923. Arkitekturen är influerad av den romerska antiken men knyter också an till svensk klassicism från 1920-talet.

Ragnar Sandberg, Sverige 1902–1972, Den blå bussen, 1938, olja på duk. Credit: Hossein Sehatlou, © Ragnar Sandberg/Bildupphovsrätt 2023

Jubileumsåret 2023 kröns med utställningen Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus, där du kan uppleva verk av Göteborgskoloristerna, bland annat Åke Göransson, Ivan Ivarson, Nils Nilsson, Ragnar Sandberg och Inge Schiöler. Det är den första större utställningen med Göteborgskoloristerna sedan 1980-talet, och introducerar därmed denna älskade konst för nya generationer av besökare. Läs mer om Göteborgskoloristerna och utställningen på goteborgskonstmuseum.se.

Entrén till Göteborgs botaniska trädgård. Credit: Jennie Smith

Göteborgs botaniska trädgård inviger nya kulturträdgårdar

Botanikern Carl Skottsberg fick i uppdrag av anlägga Göteborgs botaniska trädgård, som invigdes till jubileumsutställningen 1923. Trädgården är en av Europas största och främsta botaniska trädgårdar. Här möter du den dramatiska Klippträdgården och den rofyllda Japandalen, men också färgsprakande perenner och sommarblommor.

Under jubileumsåret 2023 har botaniska trädgården ett fullt program av aktiviteter. Under våren kan besökare njuta av ett överdåd av blommande lökväxter och en körsbärspicknick, Hanami, som i år förlängs till två dagar 29-30 april. Trädgårdens födelsedag firas 8 juli med stort kalas och invigning av de nya Kulturträdgårdarna. Hela sommaren ställer konstnärer verksamma på Konstepidemin ut i trädgården och under hösten pågår en färgsprakande pumpautställning. Läs mer om botaniskas jubileumsår på botaniska.se.

Interiör från hotellet Liseberg Grand Curiosa
Credit: Emma Backman / Göteborg & Co

Liseberg öppnar nytt fantasifullt hotell

I hundra år har Liseberg varit en av göteborgarnas mest älskade mötesplatser. När nöjesparken jubilerar, gör man det genom att öppna det äventyrliga familjehotellet Liseberg Grand Curiosa i april 2023. Det blir en lekfull boendeupplevelse, precis i anslutning till Liseberg. Det stjärnformade hotellet är nio våningar högt och rymmer 457 rum. Alla rum har minst fem bäddar, men här finns även sex- och sjubäddsrum, och rum med anslutande dörr för det riktigt stora sällskapet. Och inom ett år kommer du att kunna göra ett svanhopp rakt in i kommande äventyret i vattenvärlden Oceana som byggs bredvid.

100-årsfirandet kröns också av den nya attraktionen Luna. Det är en så kallad bumerang berg- och dalabana, där gästen åker först framåt och sedan bakåt, och den kommer att bli den högsta och snabbaste av sin sort i världen.

Under sommarsäsongen blir det, förutom ett program av konserter och danskvällar, även fyra jubileumsevenemang i nöjesparken:

  • MetAle 26-27 maj blir en helg med fokus på Göteborgs hantverksöl och konserter med hårdrocksbanden Bombus och Hardcore Superstar i Lisebergs hamnområde.
  • Under jubileumshelgen 1-4 juni lyfts Lisebergs 100-åriga historia med föreläsningar och guidade turer. Det blir även Carl-Einar Häckners varieté med Malte Knapp och Silea, och konsert med Sofia Karlsson.
  • Humor i hamnen blir det den 18-19 augusti med stand up-show och skaldjur, under ledning av konferenciererna Niklas Andersson och Ina Lundström. Då avgörs det också vilka som blir svenska mästare ostronöppning.
  • Klubb Karusell, 8-9 och 15-16 september, förvandlar en del av Liseberg till en vibrerande open air-nattklubb. Det blir pop up-barer, dj:s, dansgolv, livemusik och streetfood. Åldersgräns 21 år.

Göteborgs naturhistoriska museum jubilerar med äng och utställning

Göteborgs naturhistoriska museum är stadens äldsta museum, grundat 1833. Efter en flytt fick museet en helt egen byggnad i Slottsskogen, där portarna slogs upp för allmänheten 8 juli 1923. Under åren har museets vetenskapliga samlingar vuxit och i dag omfattar de cirka 10 miljoner föremål – allt från små amöbor och mineraler till den kända Malmska valen, världens enda monterade blåval.

En blomsteräng nedanför Göteborgs naturhistoriska museum.
Jubileumsängen vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Museet firar 2023 med en jubileumsskrift, en ny blomsteräng och jubileumsutställningen Med öga på naturen – Fåglar, fossiler och fotografier som belyser naturvetenskapens betydelse ur ett historiskt perspektiv fram till dagens samhälle.

Fasaden till Göteborgs konsthall.
Göteborgs konsthall vid Götaplatsen. Credit: Hendrik Zeitler

Konsthallen visar utställning om samtidskonst i Göteborg

När Göteborgs Konsthall stod färdig i maj 1923 var den en av få moderna byggnader i Sverige som uppförts för att visa samtida konst. Hallens överljus och slutna väggar gav enligt den moderna estetiken de bästa förutsättningarna för att visa konst. 

Mathilda Frykberg Kyrie eleison #1, 2020.

Konsthallens 100-årsjubileum firas med utställningen Jag föreställer mig ett hem – Göteborgs Konsthall 100 år som öppnar den 9 juni. I utställningen ger ett 30-tal verksamma konstnärer i Göteborg besökaren en unik inblick i samtidskonstscenen i Göteborg. Det blir även en festival under tre dagar, 9-11 juni, på baksidan till Göteborgs Konsthall med musik, performance, poesi, workshops och food trucks.

Två personer tittar på ett akvarium.
Det nya Akvariet är en undervattensvärld med världshavet i centrum. Den nya hallen är 1100 kvadratmeter och akvarierna rymmer tio gånger så mycket vatten än tidigare. Här finns omkring 15 akvarier som visar livsmiljöer och fiskar från hela världen. Credit: Kristin Lidell

Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet grundades av Nautiska föreningen i Göteborg och öppnade 1913. De första åren drevs museet i mindre skala och samlingarna visades bland annat på Göteborgs jubileumsutställning 1923. Idag har Sjöfartsmuseet Akvariet har precis genomgått den största ombyggnationen i husets historia.

Inför 2023 återöppnade museet med en helt ny akvariebyggnad under mark. Här väntar en spännande undervattensvärld full av vattenlevande djur och koraller, utställningen Vattenplaneten och det publika forskningslabbet Ocean Lab. Det största akvariet, Korallhavet, rymmer 400 000 liter vatten. Här kommer du att kunna följa hur ett korallrev sakta växer fram över tid.

Avenyn

Avenyn visar utställning med historiska bilder

Avenyn är Göteborgs paradgata! Med start från Kungsportsbron hela vägen till Götaplatsen är gatan 860 meter lång och byggdes i slutet av 1800-talet, men fick sin nuvarande sträckning upp till Götaplatsen inför jubileumsutställningen 1923.

I Avenyområdet kommer besökare under jubileumsåret att kunna se historiska bilder från gatan på tolv elskåp som är utplacerade från Berzeliigatan till Korsvägen.

Credit: Steampipe Production Studio/Göteborg & Co

Slottsskogsvallen och dess entrépark 

Idrottsarenen Slottsskogsvallen byggdes till Göteborgs 300-årsjubileum och har varit arena för allt från internationella kvinnospel och speedway till konserter och målgång för Göteborgsvarvet. Inför 100-årsjubileet har läktare och paviljonger återfått sina ursprungsfärger och entréparken byggts om till en aktivitetspark för såväl evenemang som spontanaktiviteter.

Under 2023 firas Slottsskogsvallen på olika sätt och anläggningen står som vanligt värd för många spännande evenemang, så som Världsungdomsspelen, Göteborgsvarvet Marathon och konsert med Miriam Bryant och Veronica Maggio. 100-årsfirandet kulminerar i en festivaldag i idrottens tecken 9 september. Då bjuds det på möjligheter att testa olika idrotter och aktiviteter så som yoga eller cirkelträning. Det finns också chans att träffa lokala föreningar och idrottsinspiratörer, gå tipspromenad och mycket mer.