Bland besöksmålen som fyllde 100 år 2023 fanns Liseberg, Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs Konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogsvallen, Göteborgs Konsthall och Göteborgs Naturhistoriska museum. De byggdes alla till den stora Jubileumsutställningen i Göteborg 1923, då staden firade 300 år. Det var också då som paradgatan Avenyn fick sin nuvarande sträckning, och Handelshögskolan tog emot sina första studenter.

Så 2023 var ett enda långt pärlband av firanden i Göteborg! Vi firade att Göteborg hade fyllt 400 år med en Jubileumsfestival i Frihamnen 2-5 juni, ett jubileumsfirande som pågick hela sommaren och en finalhelg 31 aug-3 sep. Och vi firade alla våra 100-åriga älskade mötesplatser över hela året. Läs allt om det nedan!

Göteborgs konstmuseum kröner Götaplatsen och paradgatan Avenyn. Credit: Hendrik Zeitler

Göteborgs konstmuseum visade Göteborgskoloristerna

Göteborgs konstmuseum är ett av norra Europas främsta museer för bildkonst. Här samsas verk av mästare som Picasso, Rembrandt och van Gogh med nordiska storheter som Carl Larsson och Sigrid Hjertén, bredvid svensk och internationell samtidskonst. Museet uppfördes till Jubileumsutställningen 1923. Arkitekturen är influerad av den romerska antiken men knyter också an till svensk klassicism från 1920-talet.

Ragnar Sandberg, Sverige 1902–1972, Den blå bussen, 1938, olja på duk. Credit: Hossein Sehatlou, © Ragnar Sandberg/Bildupphovsrätt 2023

Jubileumsåret 2023 firades med utställningen Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus, där du kunde uppleva verk av Göteborgskoloristerna, bland annat Åke Göransson, Ivan Ivarson, Nils Nilsson, Ragnar Sandberg och Inge Schiöler. Det var den första större utställningen med Göteborgskoloristerna sedan 1980-talet, och introducerade därmed denna älskade konst för nya generationer av besökare. Läs mer om Göteborgskoloristerna och utställningen på goteborgskonstmuseum.se.

Entrén till Göteborgs botaniska trädgård. Credit: Jennie Smith

Göteborgs botaniska trädgård invigde nya kulturträdgårdar

Botanikern Carl Skottsberg fick i uppdrag av anlägga Göteborgs botaniska trädgård, som invigdes till jubileumsutställningen 1923. Trädgården är en av Europas största och främsta botaniska trädgårdar. Här möter du den dramatiska Klippträdgården och den rofyllda Japandalen, men också färgsprakande perenner och sommarblommor.

Under jubileumsåret 2023 hade botaniska trädgården ett fullt program av aktiviteter. Under våren kunde besökare njuta av ett överdåd av blommande lökväxter och en körsbärspicknick, Hanami, som 2023 förlängdes till två dagar 29-30 april. Trädgårdens födelsedag firades 8 juli med stort kalas och invigning av de nya Kulturträdgårdarna. Hela sommaren ställde konstnärer verksamma på Konstepidemin ut i trädgården och nu under hösten pågår en färgsprakande pumpautställning. Läs mer om botaniskas jubileumsår på botaniska.se.

Interiör från hotellet Liseberg Grand Curiosa
Credit: Emma Backman / Göteborg & Co

Liseberg öppnade nytt fantasifullt hotell

I hundra år har Liseberg varit en av göteborgarnas mest älskade mötesplatser. När nöjesparken jubilerade, gjorde man det genom att öppna det äventyrliga familjehotellet Liseberg Grand Curiosa i april 2023. Det är en lekfull boendeupplevelse, precis i anslutning till Liseberg. Det stjärnformade hotellet är nio våningar högt och rymmer 457 rum. Alla rum har minst fem bäddar, men här finns även sex- och sjubäddsrum, och rum med anslutande dörr för det riktigt stora sällskapet. Och inom ett år kommer du att kunna göra ett svanhopp rakt in i kommande äventyret i vattenvärlden Oceana som byggs bredvid.

Jubileumsåret firades också med den nya attraktionen Luna. Det är en så kallad bumerang berg- och dalabana, där gästen åker först framåt och sedan bakåt, och den kommer att bli den högsta och snabbaste av sin sort i världen.

Under sommarsäsongen bjöds det på, förutom ett program av konserter och danskvällar, även fyra jubileumsevenemang i nöjesparken:

  • MetAle 26-27 maj var en helg med fokus på Göteborgs hantverksöl och konserter med hårdrocksbanden Bombus och Hardcore Superstar i Lisebergs hamnområde.
  • Under jubileumshelgen 1-4 juni lyftes Lisebergs 100-åriga historia med föreläsningar och guidade turer. Besökare kunde även ta del av Carl-Einar Häckners varieté med Malte Knapp och Silea, och konsert med Sofia Karlsson.
  • Humor i hamnen ägde rum 18-19 augusti med stand up-show och skaldjur, under ledning av konferenciererna Niklas Andersson och Ina Lundström. Då avgjordes också vilka som blev svenska mästare ostronöppning.
  • Klubb Karusell, 8-9 och 15-16 september, förvandlade en del av Liseberg till en vibrerande open air-nattklubb. Där kunde besökare uppleva pop up-barer, dj:s, dansgolv, livemusik och streetfood.

Göteborgs naturhistoriska museum jubilerade med äng och utställning

Göteborgs naturhistoriska museum är stadens äldsta museum, grundat 1833. Efter en flytt fick museet en helt egen byggnad i Slottsskogen, där portarna slogs upp för allmänheten 8 juli 1923. Under åren har museets vetenskapliga samlingar vuxit och i dag omfattar de cirka 10 miljoner föremål – allt från små amöbor och mineraler till den kända Malmska valen, världens enda monterade blåval.

En blomsteräng nedanför Göteborgs naturhistoriska museum.
Jubileumsängen vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Museet firade 100 år med en jubileumsskrift, en ny blomsteräng och jubileumsutställningen Med öga på naturen – Fåglar, fossiler och fotografier som belyser naturvetenskapens betydelse ur ett historiskt perspektiv fram till dagens samhälle.

Fasaden till Göteborgs konsthall.
Göteborgs konsthall vid Götaplatsen. Credit: Hendrik Zeitler

Konsthallen visade utställning om samtidskonst i Göteborg

När Göteborgs Konsthall stod färdig i maj 1923 var den en av få moderna byggnader i Sverige som uppförts för att visa samtida konst. Hallens överljus och slutna väggar gav enligt den moderna estetiken de bästa förutsättningarna för att visa konst. 

Mathilda Frykberg Kyrie eleison #1, 2020.

Konsthallens 100-årsjubileum firades med utställningen Jag föreställer mig ett hem – Göteborgs Konsthall 100 år som öppnade den 9 juni. I utställningen gav ett 30-tal verksamma konstnärer i Göteborg besökaren en unik inblick i samtidskonstscenen i Göteborg. Konsthallen firade även med en festival under tre dagar, 9-11 juni, på baksidan till Göteborgs Konsthall med musik, performance, poesi, workshops och food trucks.

Två personer tittar på ett akvarium.
Det nya Akvariet är en undervattensvärld med världshavet i centrum. Den nya hallen är 1100 kvadratmeter och akvarierna rymmer tio gånger så mycket vatten än tidigare. Här finns omkring 15 akvarier som visar livsmiljöer och fiskar från hela världen. Credit: Kristin Lidell

Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet grundades av Nautiska föreningen i Göteborg och öppnade 1913. De första åren drevs museet i mindre skala och samlingarna visades bland annat på Göteborgs jubileumsutställning 1923. Idag har Sjöfartsmuseet Akvariet precis genomgått den största ombyggnationen i husets historia.

Inför 2023 återöppnade museet med en helt ny akvariebyggnad under mark. Här finns en spännande undervattensvärld full av vattenlevande djur och koraller, utställningen Vattenplaneten och det publika forskningslabbet Ocean Lab. Det största akvariet, Korallhavet, rymmer 400 000 liter vatten. Här kan du följa hur ett korallrev sakta växer fram över tid.

Avenyn

Avenyn visade utställning med historiska bilder

Avenyn är Göteborgs paradgata! Med start från Kungsportsbron hela vägen till Götaplatsen är gatan 860 meter lång och byggdes i slutet av 1800-talet, men fick sin nuvarande sträckning upp till Götaplatsen inför jubileumsutställningen 1923.

I Avenyområdet kunde besökare under jubileumsåret se historiska bilder från gatan på tolv elskåp som stod utplacerade från Berzeliigatan till Korsvägen.

Credit: Steampipe Production Studio/Göteborg & Co

Slottsskogsvallen och dess entrépark 

Idrottsarenan Slottsskogsvallen byggdes till Göteborgs 300-årsjubileum och har varit arena för allt från internationella kvinnospel och speedway till konserter och målgång för Göteborgsvarvet. Inför 100-årsjubileet har läktare och paviljonger återfått sina ursprungsfärger och entréparken byggts om till en aktivitetspark för såväl evenemang som spontanaktiviteter.

Under 2023 firade Slottsskogsvallen på olika sätt och anläggningen stod som vanligt värd för många spännande evenemang, så som Världsungdomsspelen, Göteborgsvarvet Marathon och konsert med Miriam Bryant och Veronica Maggio. 100-årsfirandet kulminerade i en festivaldag i idrottens tecken 9 september. Då bjöds det på möjligheter att testa olika idrotter och aktiviteter så som yoga eller cirkelträning. Det fanns också chans att träffa lokala föreningar och idrottsinspiratörer, gå tipspromenad och mycket mer.