1. Göteborg är världens mest hållbara destination

Sex år i rad har Göteborg hamnat i topp som den mest hållbara destinationen i världen i rankingen Global Destination Sustainability Index (GDSI) som mäter hållbarhet ur alla dimensioner; ekologisk, social och ekonomisk. Läs mer i våra guider om hållbara upplevelser och miljöcertifierade restauranger- och hotell.

2. Liseberg firar 100 år och öppnar fantasifulla Liseberg Grand Curiosa

Ponnykarusell i restaurangen, en rutschkana rakt ner i lobbyn och en lönnbar med cocktails. På nya hotellet Liseberg Grand Curiosa finns inga gränser för lekfullhet och fantasi. Det är ett unikt familjeboende som öppnade i april 2023. De 457 rummen har alla minst fem bäddar, men det finns också sex- och sjubäddsrum, och “connectingrooms” för riktigt stora sällskap. Ursprungligen var Liseberg en present till göteborgarna när staden fyllde 300 år och själva nöjesparken lanserar flera nyheter i år då parken firar 100 år, till exempel familjeattraktionen Luna som är en bergochdalbana.

3. Fira Göteborgs 400-årsjubileum

4 juni är Göteborgs födelsedag och 2–5 juni firades detta på den stora Jubileumsfestivalen. Med festivalen som startpunkt fortsatte firandet hela sommaren till 3 september och avrundas med 31 augusti–3 september med Göteborgs Kulturkalas, Ö-festen på Ringön, Göteborgsvarvet Marathon, Jubileumsparaden och Frihamnsdagarna. 2 september blir det också ett stort Jubileumsfyrverkeri till musik och 3 september avslutas firandet med en konsert med Miriam Bryant. Läs mer i vår guide till finalhelgen.

Två personer tittar på ett akvarium.
Det nya Akvariet är en undervattensvärld med världshavet i centrum. Den nya hallen är 1100 kvadratmeter och akvarierna rymmer tio gånger så mycket vatten än tidigare. Här finns omkring 15 akvarier som visar livsmiljöer och fiskar från hela världen. Credit: Kristin Lidell

4. Sjöfartsmuseet Akvariet

Sedan 2018 har Sjöfartsmuseet Akvariet varit stängt för att genomgå sin största om- och tillbyggnad någonsin, och i december 2022 öppnades portarna återigen för besökare. Museet nyöppnade med inte mindre än sex nya utställningar och en helt ny akvariebyggnad under mark.

Wisdome på Universeum blir Sveriges största visualiseringsdom med 360°-skärm och avancerad teknik. I Wisdome blir upplevelserna lika mäktiga som viktiga när vi reser till platser människan aldrig annars kunnat nå. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

5. Spännande rymdupplevelser i nya Wisdome

Wisdome är en domteater med världsledande visualiseringsteknik. Den sfäriska byggnad i trä på taket av Universeum hade redan innan invigningen i juli 2023 blivit ett landmärke i Göteborg. På Wisdome får vi uppleva rymdresor, bombastiska filmeffekter och människans minsta beståndsdelar på en 360-graders skärm. Domen är Sveriges största visualiseringsdom med plats för 150 sittande besökare och är ritad av Gert Wingårdh. Läs mer om Wisdome på universeum.se.

Fltytande simbassänger i Göteborgs frihamnsområde.
Under Jubileumsfestivalen, 2–5 juni 2023, öppnade det nya hamnbadet i Frihamnen med två saltvattenbassänger och en sötvattenbassäng. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

6. Nytt utomhusbad mitt i centrum

2 juni 2023 öppnade det efterlängtade hamnbadet i Jubileumsparken i Frihamnen, med tre olika pooler placerade i Göta Älv. En rund hopp-och dykbassäng, en badbassäng med rutschkana och en längre bassäng. Poolerna är bottenlösa och vattnet renas med tekniska lösningar så det både går att bada i söt- och saltvatten året om. Badet är gratis att besöka och har en kapacitet på 500 personer.

Credit: Adore Adore_Erseus

7. Göteborgs högst belägna skybar i nya Clarion Hotel Draken

Biografen Draken vid Järntorget, som i många år varit huvudbiograf och festivalcentrum för Göteborg Film Festival, restaureras och kompletteras med det nya hotellet Clarion Hotel Draken. En skybar och takterrass kommer att toppa det 33 våningar höga landmärket som står klart under hösten 2023. Clarion Hotel Draken blir Göteborg högsta hotellbyggnad och rymmer 474 hotellrum, gym, spa och två restauranger. Läs mer på strawberryhotels.se.

8. Hundraåringar firar med nya utställningar

Det är inte bara Liseberg som firar 100 år 2023, många fler av stadens mest kända museer och attraktioner invigdes när staden jubilerade 1923 och fyller alltså 100 år i år. Det ska firas! På Göteborgs konstmuseum kan du se de kända Göteborgskoloristerna och Göteborgs konsthall ställer ut 30 samtida Göteborgskonstnärer. Botaniska trädgården firade med en jubileumskalas och Naturhistoriska museet skapar tillsammans med Hasselbladsstiftelsen en jubileumsutställning där fotografering används för att lära nytt om naturen.

Läs mer om alla firande i guiden: 100 år i Göteborg.

Göteborgsvarvet Marathongår av stapeln 3 september 2023. Credit: Daniel Jirblad

9. Spring historiska Göteborgsvarvet Marathon under Göteborgs Jubileumsfinal

Den 3 september blir världens största halvmaraton dubbelt så lång. Göteborgsvarvet Marathon bjuder in till en unik och historisk löparfest i samband med anledning av Göteborgs 400-årjubileum. För den som vågar anta utmaningen bjuder maratonet på fantastiska vyer över Göteborg, bland annat på båda sidor om Göta älv.

Credit: Got Event/Anna-Lena Lundqvist

10. Magiska konsertkvällar

2023 bjuder Göteborg återigen på en oförglömlig konsertsommar. På Ullevi har det bjudits på ett pärlband av världsartister från juni till slutet av augusti: Metallica 16 och 18 juni, Bruce Springsteen 24, 26 och 28 juni, Coldplay 8–9, 11–12 juli, Gyllene Tider 5 augusti och Laleh 26 augusti.

Och det är inte bara Ullevi som har bjudit på konserter, 29 juli hade Veronica Maggio och Miriam Bryant gemensam turnépremiär på Slottsskogsvallen, 26 augusti var det premiär för Skatås som evenemangsområde med Diggiloo och 10–12 augusti intog Way Out West Slottsskogen, i år med Håkan Hellström som avslutande akt.

11. Tre världsmästerskap!

Idrottsmästerskap på hemmaplan skapar magiska ögonblick både för spelarna och för publiken! Under 2023 kommer inte mindre än tre världsmästerskap att spelas i Göteborg. 11–29 januari 2023 spelades VM i handboll för herrar.

30 november–17 december 2023 spelas VM i handboll för damer på samma arena – Scandinavium i Göteborg. Svenska landslaget spelar även då gruppspel och huvudrunda i Göteborg med matcher i Göteborg mellan den 1–11 december.

2023 avslutas med framtidens ishockey. Under jullovet 2023/2024 spelas Junior-VM i ishockey för herrar i Göteborg. Räkna med en stor hockeyfest i stan när morgondagen stjärnor möts för att kämpa upp om guldet!

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

12. Nyheter i Ölhuvudstaden Göteborg

Oj, vad det händer mycket inom hantverksölen i Göteborg! Här finns sedan länge ett stort utbud av bryggerier, tap rooms och pubar med lokalt öl. Under 2023 kommer Stigbergets bryggeri att öppna nytt på Ringön, det blir scener både inomhus och utomhus samt mat och öl direkt från tank på plats. Dessutom kommer det småskaliga bryggeriet Barlind Beer på Björkö i Göteborgs skärgård att öppna sitt första tap room i ett gammalt islager på Björkö under våren.

Under senhösten 2022 startade Njutningsfrämjandet guidade och underhållande stadsvandringar i Göteborgs ölvärld. De blir fullbokade snabbt, så var ute i god tid!

13. Kungen firar 50 år på tronen – besöker Göteborg 4 juni

Det är fler som jubilerar 2023 – Sveriges kung Carl den XVI Gustav firar hela 50 år på tronen! Och det passar kungen på att fira i Göteborg när staden jubilerar. På Göteborgs födelsedag 4 juni talar kungen till folket och kungaparet planerar att åka kortege genom de centrala delarna av staden. Här finns chansen att sluta upp i åskådarled och se kungen och drottningen på nära håll.

Jubileumsfestivalen i Frihamnen går av stapeln 2-5 juni.

14. Prototyp Göteborg – en stadsutställning som utmanar

När Göteborg firar 400 år i sommar blir delar av staden en utställning som är öppen för alla. Prototyp Göteborg är ett unikt tillfälle att lära mer om hur vi ställer om och bygger en modern och hållbar stad. Se helt nya lösningar, inspireras av framtidens innovationer och var med på byggworkshops, samtal och diskussioner. Eller gå en guidad tur och testa någon av de många prototyperna. Till exempel baka eget tångbröd i rök n’ rollen och smaka på framtidens mat vid den marina kolonilotten – hur smakar sjöpung egentligen? Prototyp Göteborg pågår 2 juni–3 september.