1. Göteborg är världens mest hållbara destination

Sex år i rad har Göteborg hamnat i topp som den mest hållbara destinationen i världen i rankingen Global Destination Sustainability Index (GDSI) som mäter hållbarhet ur alla dimensioner; ekologisk, social och ekonomisk. För att komma högt i rankingen gäller det inte bara att besöksnäringen med anläggningar och hotell är engagerade och delaktiga, utan också hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor. Läs mer om Göteborg – världens mest hållbara destination.

2. Liseberg firar 100 år och öppnar fantasifulla Liseberg Grand Curiosa

Ponnykarusell i restaurangen, en rutschkana rakt ner i lobbyn och en lönnbar med cocktails. På nya hotellet Liseberg Grand Curiosa finns inga gränser för lekfullhet och fantasi. Det är ett unikt familjeboende som öppnar i april 2023. De 457 rummen har alla minst fem bäddar, men det finns också sex- och sjubäddsrum, och “connectingrooms” för riktigt stora sällskap. Ursprungligen var Liseberg en present till göteborgarna när staden fyllde 300 år och själva nöjesparken lanserar flera nyheter i år då parken firar 100 år, till exempel familjeattraktionen Luna som är en bergochdalbana. Läs mer på liseberg.se.

3. Fira Göteborg 400 år på Jubileumsfestivalen

4 juni är Göteborgs födelsedag och 2–5 juni kommer den stora Jubileumsfestivalen att äga rum. Och var är en bättre plats än Frihamnen att fira hamnstaden Göteborg? Det blir tre scener, varav en har plats för lika mycket publik som Scandinavium, och mycket mat, musik och aktiviteter för alla åldrar. Göteborgs Symfoniker öppnar tillsammans med kända popartister, och en kväll tillägnas pop och rock som format staden. Flera körer tar plats på scen, bland annat framför Körcentrum Väst en musikal av Sting med flera hundra sångare på scen. Håll utkik efter fler programnyheter och artistsläpp på goteborg2023.com! Med Göteborgs Jubileumsfestival som startpunkt fortsätter firandet hela sommaren till 3 september och avrundas med Jubileumsfinalen med Frihamnsdagarna, Kulturkalaset och Göteborgsvarvet Marathon.

Två personer tittar på ett akvarium.
Det nya Akvariet är en undervattensvärld med världshavet i centrum. Den nya hallen är 1100 kvadratmeter och akvarierna rymmer tio gånger så mycket vatten än tidigare. Här finns omkring 15 akvarier som visar livsmiljöer och fiskar från hela världen. Credit: Kristin Lidell

4. Sjöfartsmuseet Akvariet

Sedan 2018 har Sjöfartsmuseet Akvariet varit stängt för att genomgå sin största om- och tillbyggnad någonsin, och i december 2022 öppnades portarna återigen för besökare. Museet nyöppnade med inte mindre än sex nya utställningar och en helt ny akvariebyggnad under mark. Det nya Akvariet har tio gånger större vattenvolym än tidigare, ett levande korallrev och den nya utställningen Vattenplaneten. I de två barnutställningarna Stora Blå och Knattegatt kan barn och deras vuxna upptäcka och utforska havet tillsammans i fantasifulla miljöer. Dessutom välkomnas besökare av också en ny entré, en museipark med större grönytor och ny bistro med uteservering i söderläge.

Wisdome på Universeum blir Sveriges största visualiseringsdom med 360°-skärm och avanceradteknik. I Wisdome blir upplevelserna lika mäktiga som viktiga när vi reser till platser människan aldrig annars kunnat nå. Premiär våren 2023! Credit: Wingårdhs

5. Spännande rymdupplevelser i nya Wisdome

Ett stort klot av trä har redan blivit ett landmärke i Göteborg. Wisdome är en ny sfärisk byggnad som byggs uppe på taket på Universeum, Sveriges nationella vetenskapscenter och ett av de mest besökta turistmålen i Göteborg. När Wisdome öppnar i juni 2023 får vi uppleva rymdresor, bombastiska filmeffekter och människans minsta beståndsdelar på en 360-graders skärm med avancerad visualiseringsteknik. Domen är Sveriges största visualiseringsdom med plats för 150 sittande besökare och är ritad av Sveriges främsta arkitekt, Gert Wingårdh. Läs mer om Wisdome på universeum.se.

Credit: Raumlabor Berlin

6. Nytt utomhusbad mitt i centrum

I juni 2023 invigs det efterlängtade allmänna badet i Jubileumsparken i Frihamnen, med tre olika pooler placerade i Göta Älv. En rund hopp-och dykbassäng, en badbassäng med rutschkana och en längre bassäng. Poolerna är bottenlösa och vattnet renas med tekniska lösningar så det både går att bada i söt- och saltvatten året om. Badet är gratis att besöka och har en kapacitet på 500 personer. Den ikoniska Allmänna bastun renoveras och ska finnas kvar i någon form, gratis för alla att basta i. Jubileumsparken består förutom badet av en stor ny lekplats som invigdes 2022.

Credit: Adore Adore_Erseus

7. Göteborgs högst belägna skybar i nya Clarion Hotel Draken

Biografen Draken vid Järntorget, som i många år varit huvudbiograf och festivalcentrum för Göteborg Film Festival, restaureras och kompletteras med det nya hotellet Clarion Hotel Draken. En skybar och takterrass kommer att toppa det 33 våningar höga landmärket som står klart under hösten 2023. Clarion Hotel Draken blir Göteborg högsta hotellbyggnad och rymmer 474 hotellrum, gym, spa och två restauranger. Läs mer på nordicchoicehotels.se.

Området runt Järntorget är ett nav för konserter, nattliv, kultur och restauranger. I samma hus som hotellet ligger Folkteatern med sin populära teaterbar Folk. I närheten ligger också live-scenen Pustervik, den fria teatern Hagateatern, Hagabion som huserar både Folkets bio och kafé, restaurang och baren Kino. Från Järntorget sträcker sig också “långgatorna”, där barer, kaféer, restauranger och småskaliga butiker skapar en livlig och populär stadsdel.

8. Hundraåringar firar med nya utställningar

Det är inte bara Liseberg som firar 100 år 2023, många fler av stadens mest kända museer och attraktioner invigdes när staden jubilerade 1923 och fyller alltså 100 år i år. Det ska firas! På Göteborgs konstmuseum kan du se de kända Göteborgskoloristerna och Göteborgs konsthall ställer ut högaktuella konstnären Małgorzata Mirga-Tas. Botaniska trädgården firar med en ny kulturträdgård och Naturhistoriska museet skapar tillsammans med Hasselbladsstiftelsen en jubileumsutställning där fotografering används för att lära nytt om naturen.

Göteborgsvarvet Marathongår av stapeln 3 september 2023. Credit: Daniel Jirblad

9. Spring historiska Göteborgsvarvet Marathon under Göteborgs Jubileumsfinal

Den 3 september blir världens största halvmaraton dubbelt så lång. Göteborgsvarvet Marathon bjuder in till en unik och historisk löparfest i samband med anledning av Göteborgs 400-årjubileum. För den som vågar anta utmaningen bjuder maratonet på fantastiska vyer över Göteborg, bland annat på båda sidor om Göta älv.

Göteborgs Jubileumsfinal är det storstilade avslutet på en hel sommar av jubileumsfirande. 31 aug-3 sep myllrar staden av evenemang och festligheter: Göteborgs Kulturkalas, Ö-festen på Ringön, stadsfestivalen Gamlestadsgalej, demokratiarenen Frihamnsdagarna, festtåget Jubileumsparaden och Göteborgsvarvet Marathon.

Credit: Got Event/Anna-Lena Lundqvist

10. Magiska konsertkvällar

2023 bjuder Göteborg återigen på en oförglömlig konsertsommar. På Ullevi blir det ett pärlband av världsartister från juni till slutet av augusti: Metallica 16 och 18 juni, Bruce Springsteen 24, 26 och 28 juni, Coldplay 8–9, 11–12 juli, Gyllene Tider 5 augusti och Laleh 26 augusti.

Och det är inte bara Ullevi som bjuder på konserter, 26 augusti är det premiär för Skatås som evenemangsområde med Diggiloo och 10–12 augusti intar Way Out West Slottsskogen, i år med Håkan Hellström som avslutande akt.

11. Tre världsmästerskap!

Idrottsmästerskap på hemmaplan skapar magiska ögonblick både för spelarna och för publiken! Under 2023 kommer inte mindre än tre världsmästerskap att spelas i Göteborg. 11–29 januari 2023 spelas VM i handboll för herrar, där Göteborg är värd för Sveriges grupp och huvudrunda, med matcher i Göteborg mellan den 12-22 januari.

30 november–17 december 2023 spelas VM i handboll för damer på samma arena – Scandinavium i Göteborg. Svenska landslaget spelar även då gruppspel och huvudrunda i Göteborg med matcher i Göteborg mellan den 1–11 december.

2023 avslutas med framtidens ishockey. Under jullovet 2023/2024 spelas Junior-VM i ishockey för herrar i Göteborg. Räkna med en stor hockeyfest i stan när morgondagen stjärnor möts för att kämpa upp om guldet!

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

12. Nyheter i Ölhuvudstaden Göteborg

Oj, vad det händer mycket inom hantverksölen i Göteborg! Här finns sedan länge ett stort utbud av bryggerier, tap rooms och pubar med lokalt öl. Under våren 2023 kommer Stigbergets bryggeri att öppna nytt på Ringön, det blir scener både inomhus och utomhus samt mat och öl direkt från tank på plats. Dessutom kommer det småskaliga bryggeriet Barlind Beer på Björkö i Göteborgs skärgård att öppna sitt första tap room i ett gammalt islager på Björkö under våren.

Under senhösten 2022 startade Njutningsfrämjandet guidade och underhållande stadsvandringar i Göteborgs ölvärld. De blir fullbokade snabbt, så var ute i god tid!

13. Kungen firar 50 år på tronen – besöker Göteborg 4 juni

Det är fler som jubilerar 2023 – Sveriges kung Carl den XVI Gustav firar hela 50 år på tronen! Och det passar kungen på att fira i Göteborg när staden jubilerar. På Göteborgs födelsedag 4 juni talar kungen till folket och kungaparet planerar att åka kortege genom de centrala delarna av staden. Här finns chansen att sluta upp i åskådarled och se kungen och drottningen på nära håll. Läs mer om det kungliga besöket på goteborg2023.com.

14. Prototyp Göteborg – en stadsutställning som utmanar

När Göteborg firar 400 år i sommar blir delar av staden en utställning som är öppen för alla. Prototyp Göteborg är ett unikt tillfälle att lära mer om hur vi ställer om och bygger en modern och hållbar stad. Se helt nya lösningar, inspireras av framtidens innovationer och var med på byggworkshops, samtal och diskussioner. Eller gå en guidad tur och testa någon av de många prototyperna. Till exempel baka eget tångbröd i rök n’ rollen och smaka på framtidens mat vid den marina kolonilotten – hur smakar sjöpung egentligen? Prototyp Göteborg pågår 2 juni–3 september.