Credit: Peter Kvarnström

10.00 – Avresa mot Donsö

Vackra Donsö når du med skärgårdsbåten mot Vrångö som avgår från Saltholmen. Intill färjeläget på Donsö står de röda fiskebodarna på rad. Donsö är en av skärgårdens största öar och här har fiske- och rederinäringen länge varit stor. Från kajen har du promenadavstånd till öns små butiker och ateljéer, men också till flera härliga naturstigar och fina badplatser. En utsiktsplats som är väl värd ett besök är Radarberget, härifrån ser du ut över hela skärgården.


12.00 – Lunch på Isbolaget

Gå rakt söderut längst ut på piren så når du strax Isbolaget – en skärgårdskrog i rustika och varma magasinslokaler. Från piren har du utsikt över hav, klippor och öns vackra gamla träbebyggelse och på Isbolaget kan du njuta av dagens lunch. Sommartid serveras här à la carte med en varierad meny av fisk, skaldjur och kött. Vintertid kan du även njuta av adventsfika, adventslunch och julbord. Emellanåt bjuds det också på musikunderhållning här.

Credit: Peter Kvarnström

14.00 – Avfärd mot Vrångö

Bara tio minuter från Donsö ligger Vrångö, den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i skärgården. Skärgårdsbåten lägger till vid Mittvik på öns östra sida och för att komma till samhällets fiskehamn går du längs Byvägen tvärsöver till andra sidan ön. De obebyggda delarna av Vrångö består av vackra naturreservat som du kan promenera genom längs en av flera naturstigar. Stanna gärna till vid lotusutkiken eller fiskehamnen och insup lugnet på ön. Här finns också stora strandängar och en långgrund badplats som sommartid är perfekt för barnfamiljer.

16.00 – Tidig middag på Popsicle Café

Efter en härlig promenad runt ön, omringad av vacker lövskog, är det dags för en tidig middag. Popsicle café ligger nära kajen på öns östra sida. Här mumsar du på hemgjorda smörrebröd med utsikt mot skärgårdens brygga. Popsicle Café är öppet från maj till september

19.00 – Avkoppling på bastubåt

Efter middagen promenerar du den korta sträckan tvärs över till öns västra sida. Här hittar du Måsens Livs där du kan köpa med dig frukostmat. Längs ut på kajen ligger Kajkanten där du har möjlighet att övernatta i vitmålade sjöbodar med oslagbar utsikt mot havet. De fräscha sjöbodarna är utrustade med eget badrum, matbord och små pentryn där du kan tillaga din medhavda frukost. Intill Kajkanten ligger också Fiskeboa där man sommartid kan slå sig ner på uteserveringen eller köpa med sig skaldjur och färsk fisk. Slappna av en stund i Kajkantens bastu och somna sedan lugnt till vågornas kluckande mot klipporna.

Så tar du dig dit:

Ta skärgårdsbåt 281 från Saltholmen mot Vrångö. Båten stannar till på Köpstadsö, Styrsö Bratten, Styrsö Skäret, Donsö och Vrångö.