Fredag, 18.00 – Skärgårdshotellet och Tullhuset

Så står ni där på Hönö en fredag eftermiddag. Mitt i hamnen i Hönö Klåva, resans första stopp, tronar Skärgårdshotellet Hönö vid kajkanten. Här bor man ett stenkast från vattnet i dubbelrum, varav hälften har altan mot havet. Middag äter ni på pärlan Tullhuset, längst ut i hamnen. Menyn har fullt fokus på fisk, skaldjur och vegetariskt. Här blandas klassiska rätter med innovativa matupplevelser.

Lördag, 10.00 – Hönö Klåva

Lördagen är veckans bästa dag för att utforska det charmiga hamnområdet. Då kan man i lugn och ro strosa runt, insupa atmosfären och botanisera bland butikernas utbud, bland annat hos Lilling Cottage, som erbjuder såväl inredning och säsongens blommor som lagad mat inspirerad av medelhavet. Se till att ta er tid för ett besök på Fiskemuseet längre ut mot havet, där ni kan fördjupa er i skärgårdens historia och traditioner. Kolla öppettiderna, för säkerhets skull. I hamnområdet finns flera restauranger som erbjuder lunch, till exempel Franses Skärgårdspub som ligger i ett gammalt vadbinderi.

13.30 – Ersdalens naturreservat

På nordvästra delen av ön ligger Hönö Röd, runt 25 minuters promenad från Klåva. Längs vägen passerar du bland annat Hönö Kyrka och stora delar av samhället. Ta Rödvägen förbi ICA, fortsätt sen vänster några hundra meter in på Ersdalsvägen och fram till parkeringen. Härifrån går en stig in i Ersdalens naturreservat där några av skärgårdens roligaste och finaste klättringsmöjligheter finns. Här är det framförallt bouldering som gäller, alltså klättring på låg höjd utan sele eller rep. Svårighetsgraderna är varierade och det finns hundratals olika sätt att ta sig upp. Många av platserna ligger vackert alldeles vid havet och passar även utmärkt för fina promenader i dramatisk miljö.

16.00 – Källö-Knippla

Vackra Knippla är dagens sista stopp. I hamnen ligger Restaurang Matjes beläget längst ut på piren. Här hittar ni också vandrarhemmet Vadbinderiet som har balkonger med storslagen utsikt över farleden mellan Marstrand och Göteborg. Från bryggan utanför kan ni ta ett härligt kvälls- eller morgondopp och bada bastu som bokas genom vandrarhemmet. På promenadavstånd ligger också en fin badplats och runt ön går en slinga med god framkomlighet för barnvagn. Båten från Burö färjeläge till Knippla är gratis och går flera gånger varje dag. Vid Burö färjeläge finns parkering för bil.

Söndag, 10.00 – Tjolmen

Väster om Hälsöbron, på Öckerös norra kust, ligger Tjolmenhamnen. Här huserar Öckerö Båtsällskap som bland annat hyr ut havskajaker. En lagom lång förmiddagstur är att glida ut i sundet och paddla västerut längs Öckerös norra kust, bort till Lilla Rävholmen och sen tillbaka. En viss vana av att hantera en havskajak är en fördel, men man är aldrig långt från land. Stillheten man kan uppleva under en kajaktur i lugnt väder är svårslagen.

13.00 – Hälsö Hamn

Gå längs slingrande småvägar i hamnen på Hälsö och upplev den välbevarade skärgårdsbebyggelsen. Här finns också affär, minigolf och skärgårdens enda indiska restaurang. Ta en avstickare till Nimbus Öckerö för lunch.

16.00 – Hälsö

Om vädret tillåter och ni vill hinna med ett sista bad innan ni lämnar skärgården kan ni passa på vid Tjolmens badplats innan ni lämnar Hälsö. Snart är det dags att ta sig tillbaka till Hönö och färjan till fastlandet. 

Praktisk information

Så tar du dig dit

Till Hönö, Källö-Knippla och Hälsö kan du ta dig med egen båt eller färjan från Lilla Varholmen. Att ta med sig bil och motorcykel ombord på färjan går fint och det är lätt att ta sig runt på de stora öarna. Det går också regelbundna lokalbussar som täcker in merparten av öarna och avstånden är korta nog att lätt avverka på cykel.

Att boka innan du åker

  • Rum på Trubaduren.
  • Bord på Tullhuset.
  • Boende på vandrarhemmet Vadbinderiet.
  • Bord på restaurang Matjes.
  • Kajak vid Tjolmenhamnen.