1. Psykologin bakom konspirationsteorier
Elvis lever, månlandningen var fake och den brittiska kungafamiljen är egentligen ödlor förklädda till människor. Hur långsökt detta än må låta så finns det faktiskt konspirationsteorier som människor tror på. Varför är det så? Och vad får oss att tro på dem? Det och mycket mer frågar vi Karen Douglas, professor i socialpsykologi vid University of Kent, som är en av världens ledande experter på området. Gratis biljett bokas från den 14 mars. Läs mer här.
När: 18 april, 16:30 – 19:00
Var: Gothenburg Film Studios, Polstjärnegatan 10
2. Experimentverkstaden – vetenskap när den är som roligast
Varje år öppnar Vetenskapsfestivalen upp dörrarna till Experimentverkstaden som är festivalens eget pop-up science center som i år byggs upp ute i Frihamnen. Här får alla nyfikna hjärnor lära sig mer om vetenskap på ett lättsamt och tillgängligt sätt. Här finns något för dem med mycket spring i benen men också för dem som vill sitta och knepa och knåpa. Experter och festivalvärdar tar hand om alla besökare och lotsar dem genom kluriga och spännande experiment och aktiviteter, med kreativitet och hållbarhet i fokus.
är: 22-23 april, 10:00 – 16:00
Var: Kajskjul 105 i Frihamnen
3. Nordstan, en arena full med korta föreläsningar och workshops
På arenan i Nordstan samsas föreläsningar och live-poddar på scenen mitt i det myllrande köpcentret. Här kan du höra sjukamparen Carolina Klüft tillsammans med forskare prata om hur snabb en människa kan bli, uppleva en fascinerande vetenskapsshow med den tjeckisk-brittiska kemisten Michael Londesborough eller lyssna på Språket i P1. På workshoparenan får du själv testa på vetenskap på olika sätt. Bland annat kan du lära dig mer om framtidens hållbara mat från havet, utforska gränser med make your own passport, testa din klimatfakta samt träffa sjögurkor.
När: 19-23 april, 10:00 – 20:00 på vardagar och 10:00 – 18:00 på helgen
Var: Nordstan
4. Var börjar och slutar jag?
Det mesta kretsar kring individen. Men var slutar jag, och var börjar resten av världen? Vid nästippen, doften, i de tankar jag sprider eller i de avtryck jag gör i relationen med andra? Och vad händer med det uppkopplade jaget, långt där ute i cyberrymden? Finns det kulturella skillnader i synen på jaget? Detta utforskar vi tillsammans med Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi på Göteborgs universitet, Torill Kornfeldt, Vetenskapsjournalist och författare och Jonas Ivarsson, professor i informatik vid Institutionen för tillämpad IT på Göteborgs universitet.
När: 20 april, 13:00 – 14:00
Var: Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3
5. En helkväll på Skeppet GBG: teater om konspirationsteorier med Bataljonen och DJ-set med forskare
Under de senaste decennierna har utövandet av traditionella religioner på många håll i västvärlden börjat avta. Något som däremot blivit allt vanligare är konspirationsteorier. Konspirationsteorier verkar uppfylla några av de behov som tillgodoses av religion, såsom att ge en känsla av ordning i en till synes slumpmässig och nyckfull värld. I regi av Saga B Jönsson och Hanna Morau gör scenkonstkollektivet Bataljonen en sprakande show av forskningsartikeln “Are Conspiracy Theories a Surrogate for God?”, en humoristisk föreställning med lip sync, ritualer och synkroniserad dans i ett virrvarr av religion och konspirationsteorier. Därefter är det dags för Turn the table där studenter från Göteborgs Studentradio lär forskare att DJ:a. Vad väljer egentligen en professor för dansmusik?
När: 21 april, 20:00 – 21:00 och 21:00 – 23:00
Var: Skeppet GBG, Amerikagatan 2