barn på Vetenskapsfestivalens experimentverkstad

1. Experimentverkstaden

I Vetenskapsfestivalens eget pop-up science center får alla nyfikna hjärnor lära sig mer om vetenskap på ett lättsamt och tillgängligt sätt. Det finns något för dem med mycket spring i benen men också för dem som vill sitta och knepa och knåpa.

Experter och festivalvärdar tar hand om alla besökare och lotsar dem genom kluriga och spännande experiment och aktiviteter, med kreativitet och hållbarhet i fokus.

Passar bra för barn 4—11 år.

Kajskjul 105
Lördag den 7 maj och söndag 8 maj, 10—16
Läs mer på Vetenskapsfestivalens hemsida här.

2. Det okända – en intellektuell performance

Iscensatt akademi tar sig an frågan: Vad är det okända? 18 författare, forskare, konstnärer och musiker talar och samtalar, ense och oense om det oupptäckta, outforskade och okända mellan mörker och ljus, planeten jorden och övriga universum. Från hemligheter till improvisation, från psykets skrymslen, djurögon och artificiell intelligens till börsfall, förborgad historia, framtidens mat och utopier. Välkommen på performance, framträdande och mingel.

Medverkar gör bland andra Agnes Wold professor i mikrobiologi, Institutionen för biomedicin och Ida Östenberg professor i antikens kultur- och samhällsliv, Institutionen för historiska studier.

Söndag den 8 maj, 17—20
Läs mer på Vetenskapsfestivalens hemsida här.

3. Konst och vetenskap

VÄGG (från 2014) av Dorna Aslanzadeh är en storskalig multimedial installation som tillåter och utmanar besökaren att konfrontera det innersta och yttersta av gränser. Hur möter man det okända med erfarenheter och fenomen bortom vetandets marginaler?

Förutom att uppleva konsten kan du även lyssna på ett samtal med utgångspunkt från verket. Vetenskapsmän och konstnärer delar intresset för att se, röra vid och förstå det vi inte känner till. Skilda praktiker och forskningsfält har sin egen förståelse och relation till den frånvaro av vetande som “intet” ställer oss inför. Från mötet med livets ändlighet, kvantfysikens till synes omöjliga påståenden till det tomrum som uppstår i mötet med konstverket ​– stunder då vi korsar gränserna för det kända. Vad gör dessa ögonblick med oss?

Medverkar i samtalet gör Jonna Bornemark, Professor filosofi, Centrum för praktisk kunskap, Södertörn University; Elisabeth Laasonen Belgrano, röstkonstnär, konstnärlig forskare, existentiell vägledare och prästkandidat i Göteborgs stift.

Vägg
Onsdag den 4 maj, 11—20
Torsdag den 5 maj, 11—17
Fredag den 6 maj, 11—20
Lördag den 7 maj, 11—17
Söndag den 8 maj, 11—17
Läs mer och boka biljett här

Samtalet Att vara förlorade tillsammans i intet
Fredag den 6 maj, 15:00—16:30
Läs mer här

4. Oslipat pratar om artificiell intelligens

Humorklubben Oslipat tar sig med hjälp av två forskare an temat artificiell intelligens. Välkommen till en kväll där ståupp möter forskning.

Vad är artificiell intelligens? Är den smartare än den mänskliga hjärnan? Behöver vi känna oss hotade? Är vi inte längre skapelsens krona utan ett primitivt djur bredvid en ny generation digitalt liv? Och hur kan denna nya intelligens i så fall regleras?

Medverkar gör komikerna bland andra komikerna Josefin Johansson och Johannes Finnlaugson och forskarna Hans Ruin och Gregor Noll.

Världskulturmuseet
Fredag den 6 maj, 18—20
Läs mer här.

5. Vetenskapliga stjärnor på besök

Den världskända evolutionsbiologen Richard Dawkins inviger Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Precis som festivalen gillar Dawkins populärvetenskap och har ägnat stora delar av sin karriär åt att kämpa mot vidskepelse och pseudovetenskap. På invigningen pratar han utifrån titeln “What shall we tell the Aliens?”. Det blir en hyllning till den vetenskapliga debatten och att göra det okända känt.

Invigningen är gratis och öppen för alla men du måst boka biljett om du vill vara med på plats. Det går även att se invigningen digitalt.

Gothenburg Film Studios eller digitalt på vetenskapsfestivalen.se
Tisdag den 3 maj, 17–20
Läs mer här

Assal Habibi

Hur kan musik påverka inlärning? Assal Habibi är professor i psykologi och forskar kring konstens och specifikt musikens inflytande på hälsa och utveckling. Fokus är på hur biologiska anlag och lärandeupplevelser formar hjärnan och utvecklingen av kognitiva, emotionella och sociala förmågor under barn- och ungdomsåren. Hör henne prata om vilka fördelar som finns med att föra in konst och kultur i utbildning på föreläsningen: Arts and Socio-emotional Well-being.

Göteborgs universitet, Humanisten
Fredag den 6 maj, 12:30—13:20 (Läs mer här)