Och innan du kikar in satsningarna vill vi passa på att nämna det bästa. Nämligen att alla nya ställen och upplevelser är resultatet av göteborgarnas egna idéer och tankar kring hur de vill att Göteborg ska utvecklas. Det är alltså deras drömmar, som tillsammans blivit verklighet. Fint, eller hur? Nu vidare till Göteborgs nya pärlor!

Hamnbadet i Jubileumsparken. Foto: Marie Ullnert

1. Jubileumsparken i Frihamnen

Vi börjar med parken som fått den stora äran att bli döpt efter jubileet. Jubileumsparken är ingen vanlig park med stora gräsytor och planteringar. Gröna inslag finns det visserligen också, men annars är störst fokus på vatten. Hit kan du komma för att bada i flera pooler fyllda med saltvatten från havet, basta i en bastu gjord av bara återvunnet material (badet och bastun är för tillfället stängda på grund av ombyggnation men öppnar igen den 2 juni 2023), segla jolle och paddla kanot i älven. Bland annat. Inte sugen på att bli blöt? Kolla in den nya utflyktslekplatsen med ett tjugotal skulpturer som gränsar mellan konst och lek. Varje dag arrangeras olika aktiviteter i parken. Det och mycket mer kan du läsa om här.

Amanda Karlsson framför sitt verk i Västra Nordstan. Foto: Amanda Berg

2. 23 km konst

Konst + frisk luft + rörelse = sant. Eller i alla fall möjligt genom att cykla den dryga timmen långa sträckan mellan Kulturhuset Blå Stället i Angered till Röda Stens konsthall vid Klippan. Här finns gator, tunnlar och väggar täckta med muralkonst – skapad av såväl lokala som internationella konstnärer. Om du inte känner för att cykla är det såklart helt okej att ta del av konsten när och hur du vill. På gröna gatan i Majorna kan du till exempel gå på Hanna Kastl-Lungbergs 220 meter långa markmålning och läsa barns svar på frågan ”Vad ska vi göra för att skapa en så bra värld som möjligt?”. Bli inte förvånad över de kloka svaren.

Här hittar du en karta över de olika konstverken.

Bild på Kulturhuset Bergsjön
Kulturhuset Bergsjön. Foto: Higab/Hans Ekestang

3. Kulturhuset Bergsjön

Göteborg har blivit med ett nytt kulturhus! En nästan 3000 kvm stor byggnad fylld med ateljéer, keramikstudio, musikstudio, utställningshall och scen för musik, dans och teater. En perfekt plats att besöka om du vill ta del av kultur med andra ord. Ett tips är att kolla in deras program, då de nästan dagligen arrangerar aktiviteter för alla åldrar. Som till exempel seniorträffar, konserter och fredagsklubbar. Det sistnämnda är en öppen ateljé för alla barn som vill skapa tillsammans med konstnärer. Hur kul? Kulturhuset Bergsjön är öppet varje dag och kostar ingenting att besöka.

Regnlekplatsen i Renströmsparken. Foto: Marie Ullnert

4. Regnlekplatsen

Vad är mer roligt för barn än att leka med vatten och hoppa i pölar? Typ inget. Så nästa gång det regnar – se till att klä både dig själv och dina barn i full regnmundering och ta er till regnlekplatsen i Renströmsparken. Sedan är det bara att gå loss. Vattenpussar, ”spön i backen” och geggamoja-bord är bara några saker av utbudet.

“The Golden Tree” av Tetsunori Kawana. Foto: Amplifyphoto/Markus Holm

5. Land Art

Sist men inte minst måste vi nämna jubileumssatsningen Land Art. På sex platser runt om Göteborg, finns det nu naturkonstverk, eller installationer, som är öppna för alla att ta del av. Varför inte besöka Bergkristallparken och ta del av det häftiga naturkonstverket ”The Golden Tree”? Här har den japanska konstnären Tetsunori Kawana använt sig av ett förfallet träd och massor av träboxar. Resultatet är en kärleksförklaring till naturen, kreativiteten, konsten och livet. Nedan finns en lista över alla naturkonstverk som tillkommit tack vare jubileet.

Positivparken i Askim/Frölunda/Högsbo: Hjärtats väg/LandHeArt av Helle Nebelong

Hökälla på Norra Hisingen: Nuet av Jens Thoms Ivarsson

Torsviken på Västra Hisingen: Svanbon av Gunilla Bandolin

Eriksbo/Lärjeåns dalgång i Angered: Touchstone av Monika Gora

Konstprojekt i Bergsjön: Healing our stories av Marie Gayatri

Bergkristallparken i Västra Göteborg: The Golden Tree av Tetsunori Kawana