1. Museum för 65 kronor

Stadsmuseets utställning om Göteborgs födelse är bara en av flera spännande i Göteborg just nu och står tills vidare. Studenter och alla under 20 år går in gratis, entré för vuxen kostar 65 kronor och ett årskort kostar bara 130 kronor – och då gäller det dessutom för inträde till Röhsska museet, Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs konstmuseum.

Naturhistoriska museet och Göteborgs konsthall är helt gratis för alla. Museerna har också programaktiviteter, visningar och workshops.

Besök respektive museums webbplats för aktuell information om öppettider och avgifter.

2. Budget-sightseeing ombord på Älvsnabben

En tur på älven är ett av de bästa sätten att insupa stadens maritima karaktär och se de nya områdena som sedan flera år växer fram längs Norra Älvstranden. Färjan Älvsnabben kryssar fram och tillbaka mellan Älvsborgsbron och Göta Älvbron, från Lilla Bommen och till Eriksberg och Klippan, med flera stopp. Biljetten kostar 43 kronor ombord och 36 kronor i ToGo-appen och är densamma som för spårvagn och buss. Vissa båtar har sittplatser på taket och där har du allra bäst utsikt. Färjan Älvsnabbare, som bara går mellan Stenpiren och Lindholmen, är gratis.

Bild över älven från Älvsnabben.

3. Promenad och parkhäng

Göteborgs parker och trädgårdar har mycket att erbjuda. Se vad som händer i bland annat Slottsskogen, Trädgårdsföreningen och Botaniska trädgården. Familjer med småbarn trivs extra bra i Slottsskogen, som har både lekparken Plikta, gratis djurpark och barnens zoo.

Du kan dessutom hålla dig i form till en billig peng genom att utnyttja de utomhusgym som finns i Göteborg, bland annat vid just lekplatsen Plikta i Slottsskogen. De är gratis att använda.

Vill du uppleva mer natur så finns det fina naturområden att utforska i och runt om Göteborg. När vädret tillåter kan du prova på den snorkelled som finns vid Stora Amundön, vandra i vackra naturreservatet Änggårdsbergen eller varför inte grilla vid naturområdet Delsjöns grillplats?

4. Gratis musik och underhållning

Många barer och pubar erbjuder livemusik regelbundet, ibland helt utan kostnad. Håll också ett öga på Högskolan för scen och musik (Artisten, Fågelsången 1, bakom Götaplatsen) som då och då bjuder in till gratis eller mycket prisvärda konserter.

5. Upptäck bilfria skärgårdsöar

En perfekt och prisvärd dagsutflykt går till Göteborgs södra skärgård, dit du lätt tar dig med spårvagn och färja från Saltholmen. Samma biljett på kollektivtrafiken räcker hela vägen och väl på plats kan du promenera på bilfria vägar, upptäcka miljöerna och naturen. Exempel på öar som är lätta att nå är Brännö, Styrsö och Vrångö. På sommaren är det riktigt härligt att sola och bada här – ta gärna med en välfylld picknick-korg.

6. Konstlabb och workshops på Röda Sten

Röda Sten Konsthall har inte bara intressanta utställningar, utan även workshops och skaparverkstad för barn och unga. Här finns fantastiska möjligheter för de minsta att utforska färg och form. Unga mellan 16 och 25 år får chansen att uppleva samtidskonst och testa tekniker, tankar, metoder och material.

7. Gratis evenemang och festivaler

Flera evenemang i Göteborg är gratis – däribland allt under Göteborgs Kulturkalas i augusti och Vetenskapsfestivalen på våren och det mesta under Kulturnatta i oktober. Fler gratis evenemang hittar du i vår kalenders gratiskategori.