Exteriör på upplevelsecentret World of Volvo i Göteborg.
Upplevelsecentret World of Volvo öppnade i Göteborg i april 2024. Credit: Rasmus Hjortshoj

1. Upplevelsecentret World of Volvo

World of Volvo, som drivs av Volvo Cars och Volvo Group, är både ett landmärke och mötesplats med plats för utställningar, konserter och matupplevelser. Den runda, fem våningar höga och 22 000 kvadratmeter stora byggnaden är inspirerad av det skandinaviska landskapet och ligger precis intill Liseberg.

Två personer utanför saluhallen Feskekörka i Göteborg.
Feskekörka vid Vallgraven är ett av Göteborgs mest kända landmärken och sevärdheter. Denna berömda saluhall återöppnade 2024 med flertalet nya restauranger och barer. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

2. Ikoniska saluhallen Feskekörka

Fiskmarknadshallen Fiskkyrkan, eller ”Feskekörka” som den kallas i Göteborg, har öppnat igen efter nästan fyra års renovering. I detta ikoniska tempel av skaldjur, som uppfördes redan 1874, samsas klassiska fiskdiskar med nya restauranger och barer. Feskekörka kommer att vara öppen året runt, med uteservering på sommaren.

Nordens högsta byggnad Karlatornet öppnar för besökare i omgångar under 2025.

3. Karlatornet

Karlatornet är nu den högsta byggnaden i Skandinavien. På hela 246 meter, fördelat på 74 våningar, kommer lägenheter, restauranger, skybar och en utsiktsplats med en fotoutställning om tornet att få plats. Utsiktsplatsen på våning 69 öppnar för förbokade grupper vid årsskiftet, och för allmänheten hösten 2025. Intill tornet öppnar 1 september Clarion Hotel Karlatornet med hela 300 hotellrum, spa och restaurang NÒR.

Bastun i Frihamnen

4. Bastun i Frihamnen

Den publika och kostnadsfria bastun i Jubileumsparken i Frihamnen öppnar äntligen igen under sommaren 2024. Bastun, som ursprungligen var en prototyp, har nu ersatts av en permanent bastu med samma unika utseende. Här är också möjligt att bada året runt i de två nyöppnade saltvattenpoolerna, belägna i Göta älv bredvid bastun, och under den varmare delen av året kan du även bada i en sötvattenpool.

lon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv. Illustration: © Design Ilon Wikland AB Credit: Hossein Sehatlo

5. Ilon Wiklands magiska bildvärld

Ilon Wikland är en av Sveriges mest älskade illustratörer. Generationer av barn och vuxna har klivit in i hennes lekfulla sagovärldar hos Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Karlsson på taket. 25 maj 2024-12 januari 2025 visar Göteborgs Konstmuseum den hittills största utställningen med Ilon Wikland i Sverige med mer än 400 originalverk. Upplev en myllrande utställning med välkända figurer och berättelser!

6. Clarion Hotel Draken Spa

Det 33 våningar höga Clarion Hotel Draken öppnade i oktober 2023 och är just nu Göteborgs högsta hotellbyggnad, och kan dessutom skryta med 474 hotellrum, en biograf, flera restauranger och en skybar med takterrass vars utsikt slår allt annat. Under 2024 öppnade hotellet sitt nya spa-område, som inte heller får missas.

Nordiska designföremål på utställningen Designhistorier på Röhsska museet i Göteborg.
Utställningen Designhistorier på Röhsska museet visar nordiska designklassiker, konsthantverk och mode. Credit: Kristin Lidell

7. Designhistorier på Röhsska

Designhistorier, en ny permanent utställning på Röhsska museet för design och konsthantverk, bygger på frågan ”Vad är design?”. Utställningen kommer att fokusera på skandinavisk design från slutet av 1800-talet fram till idag. Objekt, skisser, filmer och intervjuer blir utgångspunkten för olika berättelser om design. Utställningen öppnar under hösten 2024.