1. Sightseeing med elbåtar – var din egen kapten

Hyr en elbåt hos Let’s Boat och upptäck Göteborg från stadens historiska kanaler. Båtarna, som ligger vid Lejontrappan i Stora Hamnkanalen, rymmer tolv personer och du kan ta med din egen mat för en picknick på båten. Sittdynor och flytvästar från barn till vuxenstorlek finns och du väljer själv hur länge du vill hyra.

2. Skaldjursfiske i Göteborgs skärgård

Från april till oktober kan du fiska dina egna skaldjur på Hönö i Göteborgs skärgård. Efter turen kan du antingen ta hand om fångsten själv eller få den tillagad och avnjuta en supé på någon av de fina restaurangerna i hamnen.

Kastor Boat trips använder hållbara lokalt byggda båtar med bränslesnåla motorer och använder garn som öppnar tinorna och släpper ut fångsten om de skulle förloras. Dykarklubben på ön, Divers Against Ghost Nets, hjälper till att hitta redskap på havets botten om en tina förlorats.

Till Hönö, en halvtimme från centrala Göteborg, tar du dig med buss eller bil och sedan färja.

3. Hyr en egen kajak i kajakomat

Point65 Kayak Centers, som redan driver ett 20-tal bemannade kajakuthyrningar runt om i Sverige kommer till sommaren ha helt nya kajakomater på plats i Göteborg med omnejd. Varje kajak är utrustad med flytväst och när du hyr får du ett mejl med instruktioner och tips för att framföra kajaken på ett säkert sätt. Du bokar via en app och kan hämta din kajak själv på Ringön där den första kajakomaten planeras att öppna inom kort.

4. Trädtälta nära Pilgrimsleden

Om du vill komma riktigt nära naturen kan du bo i trädtält vid Björsjöås i Vättlefjäll, 15 kilometer norr om centrala Göteborg. Pevon Ecoturism erbjuder lärande, levande upplevelser utomhus som bygger på samarbete med lokala aktörer.

Antingen kan du göra övernattning i trädtältet till ett äventyr i sig eller så går du sträckan Storås–Jennylund på Pilgrimsleden och övernattar längs vägen. Här kan du också boka guidade turer i vildmarken eller boka in att laga din egen middag över öppen eld.

5. Upptäck ny utomhuskonst i city

Göteborg svämmar över av konst i det offentliga rummet, bland annat finns runt hundra stora väggmålningar av olika slag. Till Göteborgs 400-årsdag den 4 juni blev sju nya konstverk från Artscape klara liksom den 21 kilometer långa konstrundan inom projektet Sätt färg på Göteborg.

21 kilometer konst är en gång-/cykelsträcka mellan Blå Stället i Angered och Röda sten som är kantad av muralmålningar, banderoller och färgglada tunnlar. Projektet fokuserar på social hållbarhet och startades för att binda samman staden, samtidigt som det ger jobb och involverar ungdomar i stadsutveckling.

6. Besök hållbara Liseberg

Liseberg har äntligen öppnat sina portar igen med nya stora satsningar på Kaninlandet och nya restauranger. Liseberg är inte bara Nordens största nöjespark, de har också som mål att bli världsledande inom hållbar parkverksamhet till år 2025.

Alla parkens attraktioner drivs på 100 procent förnybar energi, bland annat från deras eget vindkraftverk, men också genom att återvinna energi från attraktioner. På Liseberg kan du äta på KRAV-märkta restauranger, unna dig ekologisk sockervadd och vinna miljömärkt choklad. Varje år källsorteras ungefär 2000 ton avfall, och matavfall blir biogas.

7. Gå på secondhand-runda

Göteborg har många fina secondhand-butiker. Botanisera bland vintage- och secondhandaffärer i Göteborgs olika stadsdelar och passa även på att fika och äta på ställen med hållbarhet i fokus. Upptäck mer av Göteborg och ta dig över bron till Hisingen och gå av vid Hjalmar Brantingsplatsen. Norr om hållplatsen ligger Björkåfrihet, CG Antikmarknad, Goa tider och många fler. Ta dig sedan söderut för noga utvald vintage på Kvillehyllan och Melins retro.

Eller ta dig till Majorna och besök Majornas saker från förr, Fabriken, Gbg Deco, Tracks Recycle med flera. Här finns också fik och restauranger med vegetarisk och vegansk mat som Blackbird, Kafé Gapet och Musikens Hus & Café Hängmattan. Och Stadsmissionens Restaurang Svinn vid Stigbergstorget lagar mat på räddade råvaror!

8. Gör-det-själv-måltid på Gunnebo Slott och Trädgårdar

Boka bordet på Gunnebo och få en annorlunda, naturnära matupplevelse där du och ditt sällskap lagar maten själv. Det rejäla bordet med bänkar är placerat vid idylliska Stensjön och du kan också beställa en egen Gunnebo-kock. Njut av köksträdgårdens fina råvaror, nybakat bröd från bageriet och en eller annan egenplockad ört. Kaffehus och Krog är Gunnebos KRAV-certifierade restaurang och kafé med 99,4 procent ekologiska råvaror.

9. Vandra från Garveriet i Floda och bo på Öijared

Runt om Göteborg finns många ställen där natur och hållbarhet möts i harmoni. Garveriet i Floda är ett av sådant ställe. På entréplan möts du av kafé, restaurang och bageri där den stora vedeldade ugnen är hjärtat av verksamheten. Efter en hållbar lunch på Garveriet tar du dig via vandringsled till Öijared Resort där ytterligare avslappning väntar i form av spa, bad och ekologisk hudvård av Maria Åkerberg.

Garveriet och Öijared Resort erbjuder vandringspaketen “Traska” och “Ströva” där mat, spa och boende ingår.