Alkemisten tar kaffe på allvar.

1. Fikamys på Alkemisten Kaffebar

Hösten är perfekt för fika, oavsett regnrusk eller ej. Testa gärna en fika på hippa Alkemisten Kaffebar i Kvillebäcken, där du njuter av hantverkskaffe och hemgjorda bakverk. Det finns såklart många andra mysiga kaféer i Göteborg, spana in vår guide till Fika i Göteborg för tips!

Kombinera god mat och film på Hagabion.

2. Gå på bio på klassiska Hagabion

Ruggigt ute? Boka bord på Bar Kino och käka en god vegetarisk middag, och se sen en kvalitetsfilm på Hagabion. En toppenkväll i klassiska Viktoriahuset, som byggdes redan 1875. Om Hagabion inte stillar filmsuget finns det fler biografer att välja mellan.

Göteborgs Botaniska Trädgård är alltid värd ett besök. Credit: Peter Kvarnström

3. Strosa i Botaniska Trädgården 

Botaniska Trädgården är en av Göteborgs riktiga pärlor. Vandra runt och upptäck alla fantastiska växter (över 16 000 arter) eller slå dig ner på en bänk med en vän och bara njut av lugnet.

Götaplatsen är en kulturhub i Göteborg med museer och kulturinstitutioner.

4. Inspireras av konst i världsklass

Museum och gallerier är härliga platser att vistas på. Oaser mitt i stan som frammanar lugn, kontemplation och inspiration. Ta dig till Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen och njut av en av norra Europas främsta konstsamlingar.

Hummer och andra skaldjur är ett måste när du besöker Göteborg.

5. Njut av delikata skaldjur

Fisk och skaldjur från Västkusten håller otroligt hög kvalitet och är ett måste för alla livsnjutare, inte minst nu när hummersäsongen är i full gång. Läs vår guide till Fisk och skaldjur i Göteborg.

Utsidan av restaurang Bang. Stora fönster med texten BANG målade på dem.
Bang har flyttat in i Amerikahuset vid Stigbergsliden. Credit: Katarina Gustafsson

6. Mysmiddag på restaurang

Det händer mycket på Göteborgs restaurangscen! Här finns nya och gamla favoriter med allt från husmanskost till smaker från hela världen. Slå dig ner på Bang Matbar vid foten av Stigbergsliden och njut av stimmig stämning, god mat och roliga viner. Eller mumsa på pizzor i 70-talsmiljö på Deg på Drottninggatan 29. Bistro Odette i Linnéstaden lockar med en smak av Frankrike, och stans kanske mysigaste vinbar, Bar La Lune, hittar du i Vasastaden.

Tre vandrare vid en sjö
Gotaleden når du enkelt med pendeltåg från Göteborg.

7. Ta tåget till vandringsleden

Gotaleden går mellan Göteborg och Alingsås och bjuder på fantastisk natur och spännande sevärdheter längs vägen. De olika deletapperna når du lätt med pendeltåg från Göteborgs Centralstation och det finns gott om restauranger och fikaställen längs vägen.

Koppla av på anrika Hagabadet. Credit: Peter Kvarnström

8. Slappna av på Hagabadet

Nära centralstationen, inuti Radisson Blu Hotel, ligger Hagabadets senaste tillskott till samlingen av spaanläggningar och träningscenter – Drottningtorget. Varför inte byta grå hösthimmel mot lite mjuk belysning, blomdofter och en lugnande atmosfär? Testa en av de olika sparitualerna, eller bara dyk ner i närmaste pool och gör absolut ingenting ett tag.

9. Utforska skogens skafferi 

Visst vill vi gärna hålla våra bästa svampställen för oss själva. Men lite hjälp på traven kan vi ge er. Här finns några av de ställen i och runt Göteborg där du kan springa på kantareller, soppar och kremlor. Och skulle du komma hem tomhänt har du ju åtminstone fått en härlig promenad.