1. Fikamys på Alkemisten Kaffebar

Hösten är perfekt för fika, oavsett regnrusk eller ej. Testa gärna en fika på hippa Alkemisten Kaffebar i Kvillebäcken, där du njuter av hantverkskaffe och hemgjorda bakverk. Det finns så klart många andra mysiga kaféer i Göteborg, du hittar vår guide till några av dem här.

2. Gå på bio på klassiska Hagabion

Ruggigt ute? Boka bord på Bar Kino och käka en god vegetarisk middag, och se sen en kvalitetsfilm på Hagabion. En toppenkväll i klassiska Viktoriahuset, som byggdes redan 1875. Om Hagabion inte stillar filmsuget finns det fler biografer att välja mellan.

3. Strosa i Botaniska Trädgården 

Botaniska Trädgården är en av Göteborgs riktiga pärlor. Vandra runt och upptäck alla fantastiska växter (över 16 000 arter) eller slå dig ner på en bänk med en vän och bara njut av lugnet.

4. Inspireras av konst i världsklass

Museum och gallerier är härliga platser att vistas på. Oaser mitt i stan som frammanar lugn, kontemplation och inspiration. Ta dig till Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen och njut av en av norra Europas främsta konstsamlingar.

5. Njut av delikata skaldjur

Fisk och skaldjur från Västkusten håller otroligt hög kvalitet och är ett måste för alla livsnjutare, inte minst nu när hummersäsongen är i full gång. Läs vår guide till Fisk och skaldjur i Göteborg.

6. Mysmiddag på Bang

Att gå in på Bang matbar, en restaurang modell mindre på Bangatan, är lite som att gå in i en kär gammal väns vardagsrum. Menyn är kort och byggd utifrån närproducerade ingredienser, vinlistan är noggrant uttänkt och atmosfären välkomnande och opretentiös. Förutom de två–tre huvudrätterna finns det alltid ostron och en generös ost- och charkbricka på menyn. Bara ett litet varningens ord: ett snabbt glas efter jobbet kan lätt utvecklas till en helkväll här.

Tre vandrare vid en sjö

7. Ta tåget till vandringsleden

Gotaleden går mellan Göteborg och Alingsås och bjuder på fantastisk natur och spännande sevärdheter längs vägen. De olika deletapperna når du lätt med pendeltåg från Göteborgs Centralstation och det finns gott om restauranger och fikaställen längs vägen.

Credit: Peter Kvarnström

8. Slappna av på Hagabadet

Nära centralstationen, inuti Radisson Blu Hotel, ligger Hagabadets senaste tillskott till samlingen av spaanläggningar och träningscenter – Drottningtorget. Varför inte byta grå hösthimmel mot lite mjuk belysning, blomdofter och en lugnande atmosfär? Testa en av de olika sparitualerna, eller bara dyk ner i närmaste pool och gör absolut ingenting ett tag.

9. Utforska skogens skafferi 

Visst vill vi gärna hålla våra bästa svampställen för oss själva. Men lite hjälp på traven kan vi ge er. Här finns några av de ställen i och runt Göteborg där du kan springa på kantareller, soppar och kremlor. Och skulle du komma hem tomhänt har du ju åtminstone fått en härlig promenad.