2023: Årets Göteborgare väcker de stora känslorna till liv i sin musik

– Tar med stolthet emot denna fina bemärkelse! Som Frodo längtar efter Fylke, längtar jag hem till Göteborg när jag är i väg och spelar. Det infinner sig alltid ett stort lugn av att komma hem till denna lilla, stora, varma stad. Jag älskar Göteborg, säger Sarah Klang

Juryns motivering för Sarah Klang lyder:

Sarah Klang sjunger rätt från hjärtat och det är snudd på omöjligt att inte golvas av hennes starka uttryck. Hennes musikaliska värld rymmer starka känslor som lycka och längtan, hopp och tvivel, men också humor. Hon är befriande personlig, uppriktig och rättfram och det senaste albumet, som döpts efter dottern, har hyllats. Från Majorna och Göteborg ut i den stora vida världen, Sarah Klang är en värdig Årets Göteborgare 2023.

Sarah Klang, Årets Göteborgare 2023. Foto: Elvira Sandell/Göteborg & Co. Credit: Elvira Sandell/Göteborg & Co

Årets göteborgare – en lång tradition

Sedan 1993 utser Sveriges Radio P4 och Göteborg & Co Årets göteborgare, ett pris som varje år delas ut under en festlig ceremoni i Nordstan. Bland tidigare pristagare finns såväl idrottsstjärnor och artister som programledare, stjärnkockar och författare.

Men vad krävs då för att få utmärkelsen? Jo, Årets göteborgare ska:

 • ha gjort något gott och positivt som betytt mycket för många
 • vara en innerlig, godhjärtad och uppmärksammad person
 • vara född i Göteborg, eller någon annanstans
 • vara en god ambassadör för Göteborg
1993 blir folkkäre programledaren Leif “Loket” Olsson Årets göteborgare.

1993: Leif “Loket” Olsson är först ut

1993 utses Årets göteborgare för första gången. Den folkkäre programledaren Leif “Loket” Olsson, känd från tv-programmet Bingolotto, hyllas med en direktsänd ceremoni i Nordstan och får ta emot blommor, Göteborgskeps och ett specialdesignat diplom.

1996: Maria Lundqvist blir den första kvinnliga pristagaren

Efter tre män i rad är det 1996 äntligen dags för den första kvinnliga pristagaren. Utmärkelsen går till skådespelaren Maria Lundqvist från Hälsö, som samma år hade slagit igenom på allvar i Povel Ramels revy Kolla klotet på Lorensbergsteatern.

man på scen som håller i diplom
Håkan Hellström dundrar in på den svenska popscenen och blir Årets göteborgare 2001. Credit: Leif Gustafsson

2001: Håkan Hellström sjunger sig in i svenskarnas hjärtan

2001 blir en popstjärna utsedd till Årets göteborgare för första gången och det är ingen mindre än Frölundasonen Håkan Hellström. År 2000 slår han igenom med debutalbumet Känn ingen sorg för mig Göteborg och året därpå når han ännu fler genom sin medverkan i Allsång på Skansen. Juryn motiverar sitt val såhär:

“Håkan Hellström har i år sjungit sig in i svenskarnas hjärtan och starkt bidragit till att skapa Popstad Göteborg. Hans artisteri är fyllt av glädje och musiken bygger på en göteborgsk vistradition i modern tappning.”

Christian Olsson och Yannick Tregaro blir Årets göteborgare 2004.

2004: Christian Olsson och Yannick Tregaro delar på utmärkelsen

I början av 2000-talet är svensk friidrott på topp och 2004 utses inte bara en utan två Årets göteborgare – trestegshopparen Christian Olsson och hans tränare Yannick Tregaro. I motiveringen kan vi bland annat läsa:

“Tre guldmedaljer på lika många år från EM, VM och OS har gjort Christian och Yannick till en svårslagen och oskiljaktig duo när det gäller valet av Årets Göteborgare 2004.”

2005: Allsångsdrottningen Lotta Engberg tar över Liseberg

Sommaren 2004 bjuder Liseberg in till allsångskvällen Lotta på Liseberg för första gången. Satsningen blir en succé och 2005 blir programledaren Lotta Engberg Årets göteborgare. Juryn skriver att Lotta Engberg från “surströmmingsriket” är:

“… en innerlig och hjärtlig person som med stort engagemang och värme glatt många människor. Hennes proffsighet som underhållare på otaliga scener och i TV är imponerande.”

Nigar Ibrahim hyllas som Årets göteborgare 2009, för sitt arbete mot hedersförtryck.

2009: Nigar Ibrahim sätter fokus på integration och jämlikhet

Nigar Ibrahim blir Årets göteborgare 2009 och även om få vet vem hon är så är hennes arbete desto viktigare. Hon har arbetat för Bris, drivit juridisk rådgivning och sedan 2006 fokuserar hon på organisationen Sharaf Hjältar och Hjältinnor – där ungdomar engagerar sig mot hedersvåld och diskriminering. I motiveringen står det att:

“Nigar Ibrahim arbetar med framtidens göteborgare. För att Göteborg ska bli en integrerad stad där människor respekterar varandra. Många har fått stöd och hjälp av henne att hitta rätt väg i livet och vardagen.”

2012 utses stjärnkocken Leif Mannerström till Årets göteborgare.

2012: Leif Mannerström lyfter Göteborgs krogscen

Stjärnkocken Leif Mannerströms matkonst har genom åren gjort ett tydligt avtryck på såväl svensk gastronomi som Göteborgs krogscen. 2012 blir han utsedd till Årets göteborgare med motiveringen att han:

“… genom årtionden skänkt göteborgare enorm glädje, både genom sina närmast ikoniska krogar, sin välgörenhet för stadens unga och gamla och genom att fostra nya generationers Göteborgskockar.”

Leif Mannerström själv kommenterar utmärkelsen såhär:

– Det är en fantastisk heder och jag är väldigt glad för detta både för min egen och familjens skull men också för att det visar att vår stad uppskattar och tar branschen på allvar.

En av Sveriges största artister, Laleh, blir Årets göteborgare 2014.

2014: Laleh Pourkarims låtar når över generations- och kulturgränser

2005 slår Laleh igenom stort med det självbetitlade debutalbumet Laleh, tre Grammisar och två P3 Guld-utmärkelser. 2014 har hon hunnit med ytterligare några album och nått en ny nivå av folklighet genom sin medverkan i Så mycket bättre och Allsång på Skansen. Hon utses till Årets göteborgare i november med följande motivering:

“Laleh Pourkarim är en artist som berör och själv blir berörd. Hennes scenkonst uttrycker livsglädje och kärlek inför en stor publik som når över generations- och kulturgränser.”

tre kvinnor på scen under prisutdelning
Folkkära förbundskaptenen Pia Sundhage blir Årets göteborgare 2016. Credit: Frida Winter

2016: Pia Sundhage tar damlandslaget till OS-silver

Pia Sundhage är en ikon i Fotbollssverige. Med fyra SM-guld, fyra svenska cup-titlar, fem internationella mästerskapsmedaljer i VM och ett EM-guld är hon en av de största svenska spelarna genom tiderna. Som tränare och förbundskapten gör hon om möjligt ännu större succé och 2016 leder hon det svenska damlandslaget hela vägen till OS-silver i Brasilien. Samma år utnämns hon till Årets göteborgare med motiveringen:

“Smittande entusiasm och gedigen bollkänsla har tagit henne från Jitex ut i världen och tillbaka till landslagets nationalarena i Göteborg. Sommarens OS-silver blev en höjdpunkt för en lirare och ledare som rullat damfotbollen in i svenskarnas hjärtan.”

kvinna på scen med diplom och blommor
2018 blir Beatrice Fihn, generalsekreterare för ICAN, utsedd till Årets göteborgare. Credit: Peter Kvarnström

2018: Beatrice Fihn får Nobels fredspris för kampen mot kärnvapen

Beatrice Fihn från Angered är generalsekreterare för ICAN som 2018 får Nobels fredspris för sin kamp för en kärnvapenfri värld. Hennes sommarprogram i Sveriges Radio blir ett av årets mest uppmärksammade och i december utses hon till Årets göteborgare. Juryn beskriver pristagaren såhär:

“Med obändig energi kämpar hon för en tryggare värld. Nobels fredspris till kampanjen ICAN gör kärnvapenmakter nervösa och får många att höja rösten för att befria mänskligheten från det undergångshot vi levt under i mer än 70 år.”

kvinna på scen med diplom och blommor
“Coronapedagogen” Agnes Wold blir Årets göteborgare 2020. Credit: Anders Storm

2020: Agnes Wold folkbildar under covid-19-pandemin

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Under covid-19-pandemin syns hon flitigt i olika medier och engagerar många genom sitt Twitterkonto @AgnesWold. 2020 utnämns hon till Årets göteborgare med motiveringen:

“Agnes Wold är professor och folkbildare. Utrustad med kunskap baserad på forskning, kryddat med en god portion humor och formuleringskonst, är hon en vetenskaplig influerare av stora mått. Under pandemi-året har hon använt alla till buds stående media för att sprida förnuft och sans i en svårtolkad omvärld.”

Årets göteborgare – hela listan

 • 1993: Leif “Loket” Olsson
 • 1994: Thomas Ravelli
 • 1995: Tomas von Brömssen
 • 1996: Maria Lundqvist
 • 1997: Jan Eliasson
 • 1998: Viveca Lärn
 • 1999: Jasenko Selimovic
 • 2000: Mikael Ljungberg
 • 2001: Håkan Hellström
 • 2002: Eva Bergman
 • 2003: Conny Evensson
 • 2004: Christian Olsson och Yannick Tregaro
 • 2005: Lotta Engberg
 • 2006: Ingvar Oldsberg
 • 2007: Håkan Mild
 • 2008: Thomas Johansson
 • 2009: Nigar Ibrahim
 • 2010: Gustavo Dudamel
 • 2011: Mia Skäringer
 • 2012: Leif Mannerström
 • 2013: Lasse Kronér
 • 2014: Laleh Pourkarim
 • 2015: Miriam Bryant
 • 2016: Pia Sundhage
 • 2017: Ruben Östlund
 • 2018: Beatrice Fihn
 • 2019: Joel Lundqvist
 • 2020: Agnes Wold
 • 2021: Mirja Wester och Jonas Holmberg
 • 2022: Alexander Jeremejeff och Hedersgöteborgare Dennis Andersson
 • 2023: Sarah Klang