Ett foto av en strand på andra sidan vatten och en brygga bakom grönska.
Smithska udden, även kallas ”Smitten” är en populär badplats för hela familjen. Credit: Lo Birgersson

Jag badar bara från klippor-badaren

Nog kan vidsträckta sandstränder verka lockande, men sen följer sanden med i bussen, hemmet och håret den kommande veckan. Det är en av anledningarna till att många uppskattar klipporna längs västkusten. Att de dessutom är solvarma och ofta bjuder på en lätt lutning perfekt för lata dagar gör inte saken sämre. Letar du efter en stensäker badplats tar du dig med fördel till Smithska udden (eller ”Smitten” i folkmun) i västra Göteborg. Visst, här finns någon liten sandstrandsremsa men de vidsträckta klipporna dominerar!

Ge mig sand mellan tårna-badaren

Klipphällar har sin charm, men de blir ganska hårda efter ett tag. Och det är inte så lätt att få ner ett parasoll där heller. Sandstrandsjägare har det lite tuffare på västkusten, men självklart finns det alternativ. Många av badplatserna i Göteborg erbjuder både klippor och sandstrand, men för en riktigt maffig sandstrandsupplevelse kan vi rekommendera populära Askimsbadet.

Fltytande simbassänger i Göteborgs frihamnsområde.
Under Jubileumsfestivalen, 2–5 juni 2023, öppnade det nya hamnbadet i Frihamnen med två saltvattenbassänger och en sötvattenbassäng. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Jag vill veta vad som finns i vattnet-badaren

För många innebär ett dopp i havet eller en insjö en känsla av frihet. För andra är det en smula stressande att inte veta vad som väntar under ytan. Då kan det vara skönt att bada i en mer kontrollerad miljö. Hamnbadet i Jubileumsparken är en spektakulär badanläggning, flytandes i Göta älv, som du hittar i Jubileumsparken i Frihamnen.

Området runt Delsjön är populärt för både bad och friluftsliv – här kan du vandra, cykla mountainbike och paddla kanot. Credit: Beatrice Törnros

Jag har fyra tassar och en svans-badaren

Även hundar behöver svalka sig på sommaren, och många badplatser i Göteborg tillåter människans bästa vän att ta ett dopp. En av dem är Delsjön, och den rekommenderar vi gärna då den kan kombineras med en promenad i det vackra naturreservatet. Tänk bara på att hunden ska vara kopplad på badplatsen och i vattnet.

Titta när jag hoppar!-badaren

Man badar av olika anledningar. Motion, avkoppling, avsvalkning, eller rent av underhållning! Nyligen upprustade Bergsjöbadet är perfekt för äventyrslystna badare med sina hopptorn i olika höjder, tryggt placerade på en flotte en bit ut i sjön.

Tänk på att inte trängas på badplatserna, och på att parkera på ett korrekt och ansvarsfullt sätt så att du inte blockerar vägen för räddningsfordon.