Evenemang med fri entré

Sommaren 2023 bjuder Göteborgs återigen in till en fantastisk evenemangssommar – och många bjuder på både upplevelser och fri entré:

Publik framför en liten utsomhusscen.
Jubileumskompassen i Bältespännarparken i centrala Göteborg är navet för sommarens jubileumsfirande. Credit: Marie Ullnert

I år firar Göteborgs sitt 400-årsjubileum! Oavsett om du har en specifik fråga om sommarens program eller bara vill veta mer om hur vi firar Göteborg 400 år är du välkommen till Jubileumskompassen i Bältespännarparken. På plats får du träffa jubileumsexperter som kan hjälpa dig att navigera i det fullspäckade programmet och se vad för aktiviteter och upplevelser som passar just dig. Bland höjdpunkterna kan nämnas Klädbytardagen 15 juli, konsert med Åsa Fång 13 juli, Eldfest 2 augusti och Hunddagen 12 augusti.

Det är även härifrån flera av sommarens guidade turer kommer att utgå från. Firandet fortsätter hela vägen fram till 3 september och Jubileumsfinalen. Läs mer om allt som händer på goteborg2023.com.

Den 1–3 september kan du uppleva Göteborgs Kulturkalas, en hållbar stadsfestival som bjuder på allt från stora folkkära artister till nycirkus, barnteater, nya matupplevelser och möjligheten att själv prova på aktiviteter. Allt är gratis och öppet för alla.

Prototyp Göteborg 2 juni-3 september är en stadsutställning som sträcker sig från Frihamnen på Hisingen till Kronhuskvarteret i innerstaden. Här kan du uppleva framtidens stad med dess möjligheter, lösningar och utmaningar. Använd audioguiden eller besök någon av Prototyps många aktiviteter under sommaren.

Sök efter gratis evenemang i sommar i vår evenemangskalender.

På Stigbergstorget har parkeringen blivit ett färgstarkt sommartorg.Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Playa Stenpiren är en plats att hämta energi ifrån med solstolar, sand och parasoll vid Stenpirens strandkant.Credit: Anders Wester/Göteborg & Co

Ett foto av ett barn som hoppar från en betongsugga till en vuxen.

Teatergatan vid Avenyn har möblerats om och fått plats för uteserveringar, sittplatser och planteringar.Credit: Lo Birgersson

Avslappnat häng på Göteborgs sommargator- och torg

I sommar förvandlas gator och platser i Göteborg till bilfria sommaroaser att vila och umgås på. Satsningen av Stadsmiljönämnden heter Ta plats och några av de platser som kommer att bli sommargator- och torg är: Teatergatan, Andra- och Tredje Långgatan, Kungsgatan och längs med Vallgraven. På Stigbergstorget har parkeringsytorna fått en färgstark markmålning av konstnären Frida Clerhage och Playa Skeppsbron återkommer med sin temporära sandstrand vid älven.

Läs mer på goteborg.se om de olika sommarplatserna.

Bada och lek i Jubileumsparken

Sedan 2014 har Jubileumsparken i Frihamnen haft öppet för alla och erbjudit massor av kostnadsfria aktiviteter. I sommar välkomnas alla som vill bada i det nya Hamnbadet med flytande salt- och sötvattenbassänger som öppnar 2 juni. Besök också den Utflyktslekplatsen i Jubileumsparken, där barnen kan klättra, gunga, utforska och utmanas i de fantasifulla lekskulpturerna.

Läs mer om Jubileumsparken på goteborg2023.com

Upptäck Göteborg genom en rolig stadsorientering signerad Hitta Ut.

Hitta ut och upptäck innerstaden

Hittaut är ett roligt och lärorikt sätt att upptäcka Göteborg, där du letar checkpoints runt om i staden via en app eller fysisk karta. Kartan finns att hämta på Gothenburg Visitor Centre och på Stadsbiblioteket.

Läs mer om hur det fungerar hittaut.nu/goteborg

Historisk promenad genom Göteborg

Vill du se hur Göteborg såg ut på 1600-talet? Då kan du gå på en virtuell tidsresa mellan 12 utkiksplatser i staden. Starten är vid Centralstationen där du ställer dig i fotspåren på marken och skannar en QR-kod med mobilen. Vips befinner du dig i en virtual reality-modell av 1600-talets Göteborg!

Läs mer och hitta kartan över den historiska promenaden på goteborg.se/temahistoriskpromenad.

Credit: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Massor av sommarlovsaktiviteter

Göteborgs stad anordnar en mängd roliga sommarlovsaktiviteter för alla barn och unga. Gå på skattjakt på Göteborgs konsthall, prova aktiviteter och lekredskap på lekplatsen Plikta i Slottsskogen, lär dig åka skateboard eller spela cricket, gå på sommarsimskola eller någon av de många kollona eller sommarlägren. Se Göteborgs stads kalendarium för allt som händer.

Go City Göteborg

Vill du besöka flera sevärdheter under ditt besök i Göteborg? Go City Göteborg-passet kan ge dig tillgång till några av de mest eftertraktade sevärdheterna, samtidigt som du sparar upp till 50 procent rabatt på inträdespriset. Passet är verksam i över 30 städer över hela världen och är till för att förenkla hur du upplever en stad. Oavsett om du vill se Göteborg via en Paddan-båttur eller vill fördjupa dig i de uppslukande museerna, inklusive Universeum eller Maritiman, erbjuder Go City dessa sevärdheter plus 25 andra platser i Göteborg.