Sveriges damfotbollshuvudstad

Här vann Göteborg FC (Nu BK Häcken) Svenska cupen 2019 och SM-guld 2020, och storklubbar som IFK Göteborg och Örgryte IS satsar hårt för att komma ikapp.

Här växte Sveriges mesta målgörare Lotta Schelin upp, och när damlandslagets spelar hemmamatcher gör de det på nationalarenan Gamla Ullevi (som också var en av spelplatserna under Europamästerskapen 2013).

Här spelas världens största ungdomsturnering i fotboll (med flicklag som ett givet inslag sedan starten 1975) och här avgörs internationella stormatcher.

Ja vi skulle kunna fortsätta, men poängen har nog framgått. I Göteborg finns både tradition och framtidstro. Det är klart att årets Champions League-final spelas här.

Uefa Women’s Champions League Final i korthet

Var? Gamla Ullevi, Göteborg
När? 16 maj
Vem? Chelsea vs Barcelona
Hur ser jag matchen? På svenska TV6 klockan 21.00. I år spelas matchen utan publik på grund av pandemin.

En hållbar final

Ett evenemang levererar mycket mer än ett enskilt festligt tillfälle. Utöver att UEFA Women’s Champions League är miljödiplomerat pågår det ett omfattande socialt hållbarhetsarbete i samband med finalen. Fotboll är en kraft som kan inspirera, förena och integrera, och därför satsar Göteborg Fotbollsförbund, tillsammans med SvFF, Uefa och Göteborg & Co på flera initiativ som ska locka fler att engagera sig i sporten. Så att vi kan fortsätta glädjas och dra nytta av damfotboll i Göteborg långt in i framtiden.

Become a leader

Förebilder spelar roll och det ska kännas lika självklart för dagens unga att ledas av en kvinna som av en man, både på och utanför fotbollsplanen. Detta initiativ vill locka fler tjejer och kvinnor till att bli engagerade ledare och viktiga förebilder. Frontfigur och förebild är Sveriges mest kända kvinnliga ledare, Pia Sundhage. Läs mer om initiativet här.

Become a referee

Det behövs även fler kvinnliga domare! Nu satsar Göteborg Fotbollförbund extra på att utbilda fler kvinnor och tjejer som vill satsa på en karriär som fotbollsdomare i Göteborg med omnejd. Det spelar ingen roll om ambitionen är att döma fotboll på lägre nivåer eller om siktet är inställt på framtida Champions League-finaler, alla är välkomna. Läs mer här.

Join a team

Initiativet syftar till att öka antalet tjejlag i Göteborgsregionen. Här får du förutom chansen att träna även möjligheten till matchspel i serie- och cupform. Ta chansen kring UEFA Women´s Champions League-finalen och anmäl dig till Join a Team så hjälper vi till att kontakta en förening som passar dig! Läs mer och anmäl dig här.

Läs mer om om finalen och alla initiativ på Svenska Fotbollsförbundet här: www.svenskfotboll.se/uwclf

Läs mer om turneringen på Uefas hemsida här: www.uefa.com/womenschampionsleague

#equalgoalsgothenburg

Upptäck mer av Göteborg