Tid: Cirka 2 timmar, tur och retur
Ansträngning: Medel. Ett par backar men huvudsakligen ganska lätt cykling.

Börja cykelturen i Vasagatans vackra allé.

1. Kungsportsavenyn/Vasagatan

Ta in på Vasagatan och följ allén som kantas av vackra lindträd. Området som heter Vasastaden präglas av ståtliga stenhus från 1800-talets slut/1900-talets början och är känt för konstinstitutioner som Röhsska muséet och sina många kaféer.

Fyll på picknickkorgen i ett av de många kaféerna på Haga Nygata. Credit: Frida Winter

2. Haga

Efter cirka en kilometer är du framme i Haga. Hoppa av cykeln och led den längs Haga Nygata som är en av Göteborgs finaste gator med gamla trähus, små butiker och fik. Varför inte fylla på picknickkorgen med Café Husarens gigantiska kanelbullar, eller vegetarisk plockmat från En Deli Haga? Om du inte vill dra ner på tempot rekommenderas du välja en av parallellgatorna med färre gående.

Vid slutet av Haga Nygata tar du vänster in på Landsvägsgatan och följer skyltningen i riktning mot Linnéplatsen via Linnégatan.

Råda Gelato
Hos Råda Gelato i Linnéstaden hittar du hantverksglass utan arom- och färgtillsatser. Credit: Happy Visuals

3. Linnéstaden

Nu befinner du dig i Linnéstaden, ett mycket uppskattat område med många restauranger, barer och kaféer. Vid Linnéplatsen, när du passerat Station Linnés populära uteservering, följer du skyltningen mot Mariaplan och cyklar in i Slottsskogen längs Slottskogspromenaden.

Slottsskogen i grönska
Slottsskogen är ett stort grönområde mitt i centrala Göteborg. Credit: Steampipe Production Studio

4. Slottsskogen

Slottsskogen är en stor park som fungerar som ett vardagsrum för göteborgarna under sommarmånaderna. Bland annat hålls en av Europas bästa musikfestivaler, Way Out West, här. I Slottsskogen finns också en djuravdelning med bland annat älg, hästar och får. Passera säldammen och pingvinernas badplats och ta sikte på området Majorna.

Café Björngårdsvillan och Villa Belparc är två av parkens serveringar där man kan ta något att äta eller dricka.

I Majorna finns det gott om “landshövdingehus” som är typiska för Göteborg. Credit: Peter Kvarnström

5. Majorna

När du rullat ner för den sista backen och ut ur Slottsskogen, befinner du dig i Majorna – ett av göteborgarnas riktiga favoritområden. Lägg märke till den speciella arkitekturen som till stor del består av trähus med bottenvåning i sten. Dessa hus kallas för ”landshövdingehus” och är väldigt typiska för Göteborg.

Följ skyltarna mot Mariaplan. Här hittar du flera mysiga kaféer och uteserveringar med superbt solläge. Unna dig något att äta eller dricka innan du cyklar vidare. Här finns också välsorterade antikaffärer, skivbutiker, med mera.

Ölstugan Tullen är en restaurang med prisvärd husmanskost och Kafé Marmelad är ett av områdets mest populära kaféer. För ett glas cava och en munsbit rekommenderas Tapasbaren.

Om du blivit trött i benen kan du kliva på färjan och åka tillbaka in mot centrum. Credit: Per Pixel Petersson

6. Längs vattnet

Nu är det dags att ta sikte mot vattnet och Göta älvs mynning vid Älvsborgsbron. Cykla längs Slottsskogsgatan tills du kommer ner till Klippans färjeläge. Den som, mot förmodan, redan blivit trött i benen och vill fortsätta cyklingen en annan dag kan hoppa på kollektivtrafiksfärjan, sätta sig på soldäck och njuta av en behaglig (och billig!) tur längs älven in mot centrum. Övriga följer cykelvägen västerut.

Snart passerar du en liten småbåtshamn med en röd träbyggnad från 1700-talet som vetter mot cykelvägen. Det är Sjömagasinet, en av Göteborgs mest kända restauranger. I småbåtshamnen hittar du också Ångbåtscaféet Eduard Melin där du kan ta en fika.

Efter ytterligare ett hundratal meter kommer du att cykla under Älvsborgsbron som förbinder fastlandet med Hisingen, Sveriges femte största ö. Det grafittimålade huset strax efter bron är Röda Sten Konsthall, en av Göteborgs främsta konstinstitutioner. Röda Sten har också en bra vegetarisk restaurang och en trevlig uteservering med fin utsikt över älven.

Följ cykelvägen längs kusten och in på det så kallade Nya Varvet-området. Eftersom försvarsmakten håller till på en del av kuststräckan kan man inte cykla längs hela kusten. Ta istället vägen genom de idylliska, havsnära bostadsområdena som präglas av ståtliga trähus och arkitektritade villor.

Sista biten ut till Saltholmen är lätt och vacker cykling. Följ bara cykelvägen och njut av utsikten och atmosfären.

Från Saltholmen går flera färjor som tar dig vidare ut i Göteborgs skärgård. Credit: Steampipe Production Studio

7. Saltholmen

Väl framme vid Saltholmen finns det kiosker där man kan köpa glass, korv, kanelbullar, med mera. Har du med egen fika är det bara att breda ut picknickfilten på en klippa vid havet.

8. Hemåt igen – snabbt eller rofyllt

När det blivit dags att cykla hemåt kan du antingen cykla samma väg tillbaka eller ta den snabbare cykelvägen som går samma väg som spårvagnarna tillbaka till centrum. Ett alternativ är att återvända till Klippans färjeläge och ta färjan till centrum. Det är ett billigt och bra sätt att uppleva staden från älven.

Är du sugen på att fortsätta cyklingen ut i skärgården så går det båtar till bland annat Brännö, Vrångö och Styrsö från Saltholmens färjeterminal. Det är gratis att ta med cykeln (i mån av plats).