Designmöbler, marint mode och metervaror i innerstaden

Området runt Magasinsgatan är som ett väldukat smörgåsbord för design- och inredningsintresserade.

Credit: Marie Ullnert

Börja med att titta in på Artilleriet på Magasinsgatan 19. Här i Sveriges ledande inredningsbutik hittar du designklassiker och moderna nyheter från hela världen. Bara några meter bort hittar du systerbutiken Artilleriet The Kitchen, med allt du behöver för kök och matsal.

Norrgavel på Magasinsgatan 22 är ett välsorterat möbelvaruhus med noga utvald design och inredning. Norrgavel tar miljö och hållbarhetsfrågor på stort allvar och man var först i Sverige med att få Svanens miljömärkning för hemmöbler.

Vallgatan korsar Magasinsgatan och här hittar du Grandpa, en trendig butik med inredning, prylar, böcker och mode. Både nytt och vintage. Hos Emmamalena, på Vallgatan 4, finns marint mode med inspiration från Käringön. Deras älskade mönster med räkor, maneter, vass och ankare finns för både dam, herr och barn. En bit längre bort ligger minigallerian Vallgatan 12 med ett brett utbud inredning, mode, konst, växter och ett kafé.

Credit: Peter Kvarnström

Paradiset för dig som gillar papper hittar du i Victoriapassagen. Butiken Rum för Papper erbjuder ett unikt urval papper, pennor, anteckningsblock och alla tillbehör du kan tänka dig.

Om du älskar tyg och textil så måste du besöka Gårda Textil, ett självklart inslag på Göteborgs designscen sedan mitten av 1900-talet. Butiken ligger nu i Vasastan och säljer tyger på metervara till båda heminredning och mode.

Handväskor i läder på en butikshylla i butiek Eduards i Göteborg.
Eduards Accessories designar och tillverkar väskor i vegetabiliskt garvat läder.

Hållbara kvalitetsplagg och allt för hemmet i Linnéstaden

Bland vackra våningar på Linné finns det gott om spännande design och inredning att botanisera bland. För den som är både händig och mån om byggnadsvård rekommenderas ett besök på Byggfabriken på Olivedalsgatan 19. Här hittar du allt du behöver för att bygga och renovera med tidstypiska tillbehör. Vid Järntorget ligger Svenssons i Lammhult. Här hittar du svensk och skandinavisk design av högsta klass.

På Kastellgatan 11 ligger den lilla butiken Eduards Accessories som designar och tillverkar väskor på ett hållbart sätt av lokala hantverkare med vegetabiliskt garvet läder. På Fjärde långgatan finns göteborgska klädmärket Maska, som tillverkar kvalitetsplagg i naturmaterial som mohair, ull och silke.

Credit: Peter Kvarnström

Handgjort läder och second hand i Haga och Majorna

De gamla fina kvarteren i Haga är härliga att strosa i. När du är där, passa på att besöka Tell me more, en butik som säljer modern och rustik heminredning. Du hittar den på Haga Nygata 29. Alldeles nära, på Haga Nygata 18, finner du också Rum för Inspiration, en drömmig skattkammare full av härlig inredning.

På Landsvägsgatan 4 finns även Laura Didion, en lokal hantverkare som producerar handgjorda läderprodukter samt restaurarerar och reparerar dina egna föremål.

En kort bit från centrum ligger området Majorna med sina Göteborgstypiska landshövdingehus. Här finns också Fabriken, på Ekedalsgatan 16, som säljer noga utvalda möbler och inredningsföremål från förr. En annan second hand-klassiker är Majornas saker från förr på Mariagatan 13, med antik- och retroprylar från 1900-talet.

Lilla byrån är en inredningsbutik som också erbjuder homestyling-tjänster. Credit: Maria Kopp

Spinneriet – gammal fabriksbyggnad som blivit designmecka

I Lindome, strax utanför Göteborg, ligger Spinneriet. En gammal fabriksbyggnad som blivit ett designcenter. Här hittar du flera spännande butiker så som Fine Little Day, Vix Deco, Lilla byrån och 60 Garner Nord.

Floramor & Krukatös är en favorit bland inredningsbloggare. Credit: Marie Ullnert

Bonus: Tre blomsterbutiker du inte får missa

Möbler och inredningsdetaljer i all ära, utan växter och blommor kan ett hem kännas en smula naket. Som tur är så finns det flera duktiga florister att besöka i Göteborg. Blomrum i Torgpassagen är ett populärt val, så också deras systerbutik Bunchery på Fredsgatan 6, Södra Larmgatan 16 och i på H&M Home i Nordstan. Floramor och Krukatös är en favorit bland instagrammare och inredningsbloggare, besök den på Kaserntorget 8 så ser du varför.