Ett besök i Göteborgs skärgård är ett måste och med över 20 öar – alla med sin egen unika charm – finns det något för alla.

Planera ditt besök till Göteborgs skärgård

Har du lite ont om tid? Då är öarna i den södra delen av Göteborgs skärgård att föredra, det tar generellt sett lite längre tid att ta sig till de norra öarna. Vill du ha med dig bilen är det däremot de norra öarna du ska sikta in dig på, du kommer dit med den avgiftsfria vägfärjan från Lilla Varholmen. De södra öarna är bilfria, men var lite vaksam på golfbilar och flakmopeder.

På sommaren är de södra öarna väldigt välbesökta, de norra kan erbjuda lite mer lugn och ro. På vinterhalvåret gör du bäst i att välja de lite större öarna, där utbudet av restauranger, boende och affärer som har öppet året runt är större. Läs våra guider till de södra respektive norra öarna för mer tips på saker att se och göra.

Ta dig till Göteborgs skärgård

De södra öarna i Göteborgs skärgård når du med kollektivtrafikens färjor från Saltholmen eller Stenpiren. Från Lilla Varholmen kan du ta bilfärja till Hönö och Björkö, från vilka du når resten av de norra öarna i Göteborgs skärgård. Det går också att åka till Hönö från Stenpiren med M/S Kungsö under vissa tider på året.

Pilgrimsmussla toppad med rökt sockertång från restaurangen Tullhuset på Hönö.
Pilgrimsmussla toppad med rökt sockertång från restaurangen Tullhuset på Hönö. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Restauranger, kaféer och bryggerier i Göteborgs skärgård

I Göteborgs skärgård finns en mängd härliga restauranger och kaféer. Njut av färsk fisk och havsbrisar, eller härliga bakverk i skuggan av trädkronorna. Flera av öarna har också egna hantverksbryggerier som också anordnar provningar och har egna så kallade “tap rooms”.

Passa också på att prova skärgårdens utbud av blå mat, det vill säga hållbart odlad eller vildfångad mat från havet, som ostron, musslor och tång.

Bo havsnära i Göteborgs skärgård

Upptäck den ljuvliga charmen och stillheten i Göteborgs skärgård och bo så nära havet man bara kan. Från pittoreska stugor nära kajkanten, till moderna hotell med fantastiska fisk- och skaldjursrestauranger.

Upplevelser och aktiviteter i Göteborgs skärgård

Det finns massor av härliga aktiviteter och upplevelser bland kobbar i Göteborgs skärgård. Vi har samlat några av dem, som fisketurer, sälsafari, salta bad, vandringsleder och kajakupplevelser i guiden Pärlor i Göteborgs skärgård: