De södra öarna i Göteborgs skärgård är bilfria, och erbjuder allt från mysiga samhällen till helt obebodda öar. Öarna når du enkelt året runt med Styrsöbolagets båtar från Saltholmens färjeterminal eller Stenpiren i city. 

Asperö

Om du tar båten från Saltholmen är Asperö det första stoppet, och vill du uppleva en riktig skärgårdsidyll behöver du faktiskt inte åka längre. Med sina fina vikar och väl utbyggda brygganläggning är Asperö perfekt för en badutflykt!

Brännö

Ön är känd genom Lasse Dahlqvists visor men erbjuder mycket mer än dans på Brännö brygga. Härliga badplatser, fantastisk natur och flera mysiga kaféer och restauranger. Om du hinner rekommenderas en promenad till obebodda grannön Galterö, med ett rikt fågelliv och orörd natur.

Donsö

Donsö är en av de största öarna i den södra delen av skärgården och dessutom Sveriges tredje största redarort efter Göteborg och Stockholm. Du hittar flera restauranger, kaféer och boende på ön, och på toppen av Radarberget har du en strålande utsikt över skärgården.

Knarrholmen

Knarrholmen skänktes ursprungligen till Götaverkens arbete och bebyggdes med fritidshus. Idag är det en idyll för såväl göteborgare som besökare med flera populära badplatser och vackra klippor att koppla av på.

Kårholmen och Sjumansholmen

De två öarna Kårholmen och Sjumansholmen är fritidsöar med begränsat antal turer med skärgårdsbåtarna. Kårholmen är en privat ö bebyggd med sommarstugor, Sjumansholmen består delvis av sommarstugor och delvis naturreservat.

Köpstadsö

Köpstadsö, eller “Kössö” som ön heter i dagligt tal, är en liten ö med slingrande stigar och små badplatser. Ön är helt fri från bil- och mopedtrafik, öborna använder i stället skottkärror för att frakta varor över ön.

Stora Förö

Förö är en liten ö som främst gästas av de som har sommarhus på ön, av vilken anledning skärgårdstrafiken inte är lika tät som till andra öar. Stora Förö binds ihop med Lilla Förö av ett näs, och där möter du en obebyggd och genuin skärgårdsnatur.

Styrsö

Styrsö är de södra öarnas centralort med cirka 1 400 bofasta invånare. Ön visar upp ett landskap med alla bohuslänska variationer. Du tar dig lätt runt till fots på öns smala vägar, genom idyllisk bebyggelse, och om du behöver en paus finns det både kaféer och restauranger på ön.

Vargö

Vargö är ett naturreservat längst ut i havsbandet. Vandra längs havet och njut av verklig västkustkänsla och skåda skärgårdens fågelliv. Ön har flera fina badplatser, bland annat vid Bälvik, en riktig skärgårdspärla.

Vinga

Vinga ligger i den yttre skärgården och är Göteborgs västligaste punkt. Ön har haft en viktig funktion för sjöfarten sedan medeltiden, men är kanske mest känd för att det var här Evert Taube växte upp. Kollektivtrafiken går inte till Vinga, men det går att åka båtturer till ön från Hönö i den norra delen av skärgården.

Vrångö

Med sina fina sandstränder och vackra naturreservat är Vrångö en favorit bland många göteborgare och besökare, även om den ligger längst söder ut av skärgårdsöarna. Här kan du också promenera längs fina slingor, ät färska skaldjur eller bo över precis vid kajkanten.