På de norra öarna i Göteborgs skärgård hittar du ett brett urval restauranger, boenden och aktiviteter. Här finns större öar med all tänkbar service, och mindre skärgårdssamhällen perfekta för en mysig weekend. De tio bebodda öarna i Göteborgs skärgårds norra del når du med bil, buss eller cykel via väg 155 i riktning mot Hisingen/Öckerö till Lilla Varholmens färjeläge. Under vissa perioder går det även att ta färjan Kungsö från Stenpiren till Hönö Klåva.

Björkö

Björkö är en bergig ö med härliga klippor och flera fina badplatser. Från utsiktspunkten Valeberget får du en fin vy över skärgården. Eftersom ön fram till 1999 var avspärrad på grund av militär verksamhet är naturen till stora delar orörd, med öppna landskap, betande djur och blomstrande ängar. I Björkö hamn hittar du flera restauranger och öns eget hantverksbryggeri Barlind.

Fotö

Fotö ligger mitt i Göteborgs skärgård och är en utpräglad sommarö, då ett besök på öns kafé med utsikt över vattnet och alla båtar är en fin upplevelse. Mellan Fotö och Hönö går en bro, vilket gör att du kan ta dig till Fotö med bil om du så önskar. Vandringsleden Göteborgs skärgårdsled, som sträcker sig från Hönö färjeläge till Hälsö, går runt hela Fotö och är en naturskön upplevelse.

Grötö

På denna lugna, bilfria ö bor endast runt 100 invånare året runt, vilket skapar en väldigt lugn och avkopplande plats. På ön finns en barnvänlig sandstrand, en liten gästhamn och två utsiktsplatser.

Hyppeln

Hyppeln är en av de nordligaste öarna i Göteborgs skärgård, och känd bland annat som “makrillarnas paradis”. Öns natur bjuder på flera sällsynta och fridlysta växter och ett rikt fågelliv.

Kvinna plockar tång i havet i Göteborgs skärgård.
Ten Island Seafarm är en tångodling i havet mellan Hälsö och Öckerö i Göteborgs skärgård. Deras tång serveras på restauranger både i skärgården och Göteborgs innerstad. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Hälsö

På Hälsö kan du njuta av fina hamnpromenader eller följa en del av Göteborgs skärgårdsled längs slingrande stigar. Trånga små gränder runt det gamla varvsområdet påminner om då Hälsö var en av de mest tongivande båtbyggarställena på västkusten. Mellan Hälsö och Öckerö ligger tångodlingen Ten Island Seafarm, som du kan läsa mer om i vår guide till Blå havsmat.

Hönö

Hönö är en populär ö med flera restauranger, hotell, kaféer och affärer som har öppet året runt. Den nordvästra delen av ön består av naturreservatet Ersdalen vars klippiga landskap är fantastiskt vackert. Från hamnen i Hönö Klåva avgår flera olika båtturer, med fokus på allt från sälsafari till krabbfiske, och besök på Evert Taubes barndomsö Vinga.

Kalvsund

Kalvsund är en vacker och bilfri ö, belägen mellan Björkö och Öckerö. Mitt på ön reser sig båken, ett gammalt utsiktstorn och sjömärke som ger ön dess välkända siluett. Ön har flera härliga badplatser som erbjuder sandstränder, bryggor och klippor.

Källö-Knippla

Källö-Knippla är som namnet antyder från början två öar som vuxit ihop till en. Gästhamnen har 130 platser och är mycket populär med sin genuina skärgårdsmiljö. I den lilla hamnen säljs färsk fisk och i det gamla vadbinderiet har man gjort kafé och vandrarhem.

Rörö

Längst norrut i skärgården hittar du Rörö, en ö vars vackra naturreservat lockar till fina promenader. Ön är känd för sina nästan helt trädlösa hedmarker och ett populärt besöksmål bland naturälskare.

Öckerö

Öckerö är både en ö och namnet på den kommun där de norra öarna i Göteborgs skärgård ingår. Ön, som är centralort i de norra delarna av skärgården, har apotek, post, systembolag och livsmedelsbutik. Det finns gott om boendealternativ, och aktiviteter som windsurfing och kajakpaddling.